Sverige inte mycket bättre än Ukraina | Fria.Nu

Inledare


Ukraina

Fria Tidningen

Sverige inte mycket bättre än Ukraina

Vi är upprörda över att Ukraina har infört maskeringsförbud fast vi har det själva här i Sverige, skriver László Gönczi.

När jag ser våldsamheterna i Kiev, blir jag först naturligtvis upprörd över det som pågår. Numera dör folk i sammandrabbningar på gatorna. Man kan se det som en skoningslös regim som ger sig på fredliga demonstranter. Och så vill jag nog se det.

Vi vill inte gärna lyssna på den andra historien, den om en folkvald regering stödd av stora mängder ute i landet. Människor som har större förtroende för Ryssland än för EU. Jag tror inte på de demokratiska processerna i Ukraina, så att jag skulle kunna svälja den versionen fullt ut heller.

Men så kom jag att tänka på vårt ”fredliga” land. År 2001 hölls det EU-toppmöte i Göteborg. Stora skaror demonstrerade mot makteliten. Bland dem förekom de som kastade stenar på kravallpolisen, precis som i Kiev. Inom kort sköt polisen med skarp ammunition och skadade en av dem. I Kiev har det faktiskt tagit många veckor innan riktiga skott avlossats.

Vi är upprörda över att Ukraina har infört maskeringsförbud fast vi har det själva här i Sverige.

Regeringen i Ukraina har inte tillräcklig respekt för den stora upprördheten bland demonstranterna, den har en maktfullkomlig attityd och brist på vilja att lösa upp knutarna på ett rimligt sätt. Jag misstänker att demonstranternas demokratisyn och stora vurm för EU inte heller är min melodi.

Men ingen ska påstå att Sveriges makthavare är så mycket bättre. Det är nog så att vi inte har samma enorma polarisering här och därför ett lugnare hörn av världen.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu