• Jordbandet startades vid eldplatsen på Moder Jord-kollektivet i Tollarp och där samlas de fortfarande för att spela.
  • Jordbandet startades vid eldplatsen på Moder Jord-kollektivet i Tollarp och där samlas de fortfarande för att spela.
  • Percy Andersson är trummis i Jordbandet.
Skånes Fria

Kultband firar 40 år på vägarna

Med önskan om ett fritt liv fyllt av arbete och kärlek flyttade några kompisar ut på skånska landsbygden. Där startade de det numera kultförklarade Jordbandet som turnerade Sverige runt på 70- och 80-talen. Nu firar de sina 40 år som band med en samlingsskiva.

Intresserade av vegetarisk mat, biodynamisk odling, musik och samhällsfrågor bestämde sig ett antal vänner i Malmö för att flytta ut på landet och starta ett kollektiv. Året var 1973. De köpte en gammal kvarn i Tollarp och så hade kollektivet Moder Jord startats. Medlemmarna odlade sin egen mat och i kvarnen malde de spannmål och tillverkade välling, müsli och mjöl som de sålde till hälsokostaffärer runt om i landet.

– Bönderna skrattade åt oss som odlade giftfritt. Men nu har det ju slagit igenom, säger Percy Andersson, trumslagare i Jordbandet.

På kvällarna satt de runt lägerelden på gården och det var där Jordbandet bildades.

– Det började kring elden i backen på Moder Jord där vi sjöng och spelade.

Deras musik har kallats för progg, bonnarock, fri folkmusik och world-music.

– Vi har aldrig själva placerat oss i något fack men vi har en del Dylan-influenser, säger Percy Andersson.

Både kollektivet och Jordbandet blev vida kända i alternativa kretsar.

Med åren växte kollektivet sig större. Resandefolk, människor som ville leva ett fritt liv utanför systemet, reste runt i gamla cirkusvagnar och slog sig ned på kollektivet.

– Folk kom från Tyskland. De hade läst om oss och byggde hus i skogen, säger Percy Andersson.

I mitten av 1970-talet bodde ett femtiotal personer på gården.

– Det kunde bli lite för mycket ibland när inte alla visste hur de kunde hjälpa till. Men det fungerade oftast mycket bra.

Kollektivet hade ingen uttalad ideologi eller religion vilket de ibland fick kritik för.

– Vi sågs som flummiga och för lite röda, berättar Percy Andersson.

Gamla cirkusvagnar fungerade som bostäder och verkstäder och med dem gav sig Jordbandet också ut på turnéer. 1982 arrangerades Alternativkampanjen där Jordbandet medverkade, en kampanj där freds- och solidaritetsgrupper samlades under parollerna solidaritet och resursbevarande.

– Det gick i 30 kilometer i timmen från Lund till Luleå och tillbaka, under mars till oktober, säger Percy Andersson.

1978 spelade Jordbandet in samlingsskivan Jordljus tillsammans med andra band från Haga i Göteborg, Kollektivet Mullvaden i Stockholm och Christiania. Målet var att samla in pengar för att tillsammans köpa loss mark för att starta ett nytt kollektiv. De 1 200 exemplaren av lp:n sålde snabbt slut och den är populär i proggkretsar än i dag. Men något nytt kollektiv blev det aldrig.

Låtarna Fula fiskar och Frihet från Jordljus finns med på den nya samlingsskivan. På skivan finns också tre nyproducerade låtar och en nytolkning av Framåt tillsammans med bland annat musikern och producenten Måns Asplund.

Under sina 40 år har Jordbandet haft hundratals spelningar på allt från lastbilsflak till konserthus och medverkat i både radio och tv-program.

Texterna kretsar ofta, då som nu, kring politik och vardagslivet på kollektivet.

– Det var mycket arbete på den tiden men vi upplevde det inte som hårt. Arbete och fritid flöt ihop. Vi var många som hjälptes åt och någon kunde svetsa, någon snickra, en annan laga mat och så vidare. Jag är fascinerad över hur mycket vi kunde tillsammans så här i efterhand, säger Percy Andersson.

Kvarnen är fortfarande igång, där produceras numera Moder Jords sesampasta och jordnötssmör.

I dag bor tio personer på Moder Jord. Bandmedlemmarna har bytts ut under åren men Percy Andersson och sångaren, gitarristen och låtskrivaren Chris Geiger är kvar sedan starten. Replokalen är också densamma.

– Vi har studion i en byggnad på gården, Palatset som vi kallar det. Jag har aldrig tröttnat på att spela. Vi gör det för att det är kul och för att vi älskar att möta en publik och föra fram vårt budskap om respekt och tolerans, säger Percy Andersson.

Fakta: 

På skivan Livets cirkus finns 21 låtar av Jordbandet från 1974 till 2014 samlade.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu