”En bra förlossning handlar om tur” | Fria.Nu
  • Ulrika Blumfelds väntar barn i mars.
Fria Tidningen

”En bra förlossning handlar om tur”

Ulrika Blumfelds väntar barn i mars och är en av alla de som oroar sig inför förlossningen på grund av barnmorskornas tuffa arbetssituation. Men nu ökar pressen på politikerna och i veckan anordnades ett möte för barnmorskor från hela landet med målet att säkra svensk förlossningsvård.

–­ Vi samlas för att ge varandra strategier och se vad vi kan göra tillsammans. Det handlar om att dela med sig av erfarenheter och skapa en gemensam röst, säger Ann-Catrin Ahlgren, legitimerad barnmorska och styrelseledamot i Vårdförbundet Västra Götaland, som deltog i veckans konferens i Göteborg.

Det var under hösten 2012 som barnmorskeupproret satte fart. Barnmorskor i Stockholm hade fått nog av den påfrestande arbetssituationen och demonstrerade för en säker förlossningsvård. Protesterna gav ringar på vattnet och spred sig till andra delar av landet. I oktober i fjol hölls den första nationella konferensen för barnmorskor och i onsdags samlades representanter för barnmorskorna återigen i Göteborg för att diskutera gemensamma problem och lösningar.

– Syftet är att lyfta de här frågorna och sätta fokus på förlossningsvården. Barnmorskorna är för få i hela landet och de kan inte bedriva den vård som förväntas, säger Ann-Catrin Ahlgren.

Krav som man driver är bland annat att öka antalet barnmorskor i förlossningsvården, att kvinnor själva ska kunna välja var de vill föda och att det ska finnas en barnmorska per kvinna vid en förlossning. Något som är långt ifrån självklarheter i flera län i dag. Verkligheten är att en barnmorska inte sällan har hand om flera pågående förlossningar samtidigt och att kvinnor tvingas åka långt för att det inte finns plats på närmsta förlossningsavdelning.

En av de som oroas över situationen är blivande föräldern Ulrika Blumfelds, som väntas föda barn i mars. För drygt en vecka sedan skrev hon ett öppet brev i Dagens Nyheter till sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M), där hon kritiserade förlossningsvården i Stockholm.

– Jag är orolig för min förlossning och mitt barn. Som legitimerad sjuksköterska vet jag att en bra förlossning handlar mer om tur än om rätt förutsättningar och det känns helt förfärligt att politikerna inte lyssnar, säger hon.

Bland annat oroas hon över att hennes barnmorska inte ska ha tillräckligt med tid för att bevaka förlossningen och att hon ska få bestående skador i underlivet.

I sitt debattsvar till Ulrika Blumfelds menar Filippa Reinfeldt att hon inte ska oroa sig och hänvisar bland annat till alliansens beslut att öppna BB Sophia i Stockholm för att möta platsbristen. En annan åtgärd som lyfts fram är bonusersättningar för barnmorskor som tar extrapass. I Stockholm skulle det ge 1 000 kronor per pass. Men det är en satsning som Ulrika är skeptisk till.

– Jag vill inte att min barnmorska ska jobba på ackord när jag föder barn. Det behövs en planerad sjukvård som inte bygger på personalens lojalitet och godhet utan att det faktiskt finns förutsättningar för att göra ett bra jobb, säger hon.

Efter veckans konferens är nu förhoppningarna att gemensamma strategier och ett fortsatt uppmärksammande av frågan ska leda till en tryggare förlossningsvård.

– Jag tror att det är viktigt att visa på barnmorskans profession och hur väsentlig den är för mödravården, avslutar Ann-Catrin Ahlgren.

Fakta: 

”Med fler barnmorskor skulle komplikationerna minska”
Läs Göteborgs Fria Tidnings intervju med barnmorskorna Eva-Maria Wassberg och Marianne Weichselbraun, aktiva i kampanjen i Göteborg.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Barnmorskor kräver mer personal

Vi kräver en barnmorska per födande kvinna. Det handlar om kvinnors rättigheter, sa barnmorskorna Eva-Maria Wassberg och Marianne Weichselbraun under dagens stormöte.

Göteborgs Fria

Oron växer bland barnmorskorna

Förra sommaren var den värsta någonsin för förlossningsklinikerna. I år blir det ännu värre, tror barnmorskan Lilleba Anckers.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu