Bloggare dömd för hädelse | Fria.Nu
  • Vänsterledaren Alexis Tsipras välsignades av ärkebiskopen för den grekisk-ortodoxa kyrkan när det nya parlamentet svors in i juni 2012. Nu anklagas han för att vara ”ateist” av regeringspartiet Ny demokrati, som enligt kritiker alltmer spelar på religiösa känslor för att vinna väljare.
Fria Tidningen

Bloggare dömd för hädelse

En bloggare i Grekland har dömts till ett villkorligt fängelsestraff på 10 månader för att ha hädat den grekisk-ortodoxa kyrkan genom att skapa en satirbild på Internet. Domen är ovanlig, men religionen tycks ha blivit ett allt viktigare slagträ i den politiska debatten.

En domstol i Aten har dömt den 28-årige bloggaren Filippos Loizos till 10 månaders villkorligt fängelse, skyldig till hädelse. Brottet var att skapa en satirisk Facebooksida under namnet Äldste Pastitsios - ett alias som anspelar både på den grekisk-ortodoxa munken Äldste Paisios och på en klassisk grekisk pastarätt - samt att porträttera den avlidne munken som pastarätten, pastitsio.

Det var i september 2012 som Loizos först greps av polis för satirsidan Äldste Pastitsios. Initiativet att anmäla honom kom från Christos Pappas, parlamentariker i det grekiska nynazistiska partiet Gyllene gryning, som ansåg att Loizos med sin ordlek och bilder förolämpade religionen, skriver The Guardian.

Gripandet av Loizos utlöste ett ramaskri på Internet där många anklagade Antonis Samaras sittande regering för att gå Gyllene gryning till mötes. Flera begäranden skickades till det grekiska parlamentet med kraven att släppa den anhållna mannen och avskaffa anti-hädelselagarna i Grekland. Det protesterades mot censuren och jämförelser gjordes med Iran.

Loizos överklagade domen. Men nu har alltså även den högsta juridiska instansen dömt honom för ”förolämpning av religion och uppsåtlig hädelse”. Sedan domen föll har Twittertråden #FreeGeronPastitsios gått varm: ”Grekland gör ett toppenjobb med att förminska de mänskliga rättigheterna. Bra jobbat, fortsätt så! Gör Sokrates stolt.” ”Grekland, det är 2014, okej?” ”Vad fan är det för fel på Grekland? Nu fängslar de sina vettiga!” är några av kommentarerna i Twitterflödet.

Domen mot den 28-åringe satirikern är trots allt ovanlig i Grekland. Men i ett liknande fall 2012 som också väckte uppmärksamhet fälldes en teatergrupp för att ha porträtterat Jesus och hans lärjungar som homosexuella på scen. Även då var det Gyllene gryning och andra högerextremister som drev anklagelserna, men domen fick kritik från aktivistgrupper och politiker som menade att landets lagar mot religionshädelse var förlegade.

Pastitsios-målet avgjordes bara dagar innan nästa religionsrelaterade nyhet höjde en del ögonbryn. Nu är det Greklands sittande konservativa regeringsparti Nea Dimokratia som krävt att få klarhet i vänsterledaren Alexis Tsipras religionstillhörighet. I ett öppet brev till oppositionspartiet Syriza vill en talesman för partiet veta om det stämmer att Tsipras är ateist, och ifall detta har något att göra med Syrizas avoga inställning grek-ortodoxa kyrkan. ”Den grekiska allmänheten har rätt att få veta vad Mr. Tsipras tror på”, skriver partiet i sitt uttalande.

Den regeringskritiska grekiska bloggen Keep Talking Greece förklarar utspelet med att Nea Dimokratia vill vinna tillbaka sina konservativa högerväljare som, frustrerade över stränga åtstramningar och överbeskattning, är beredda att ”proteströsta” på Gyllene gryning i nästa val.

För Nea Dimokratia pekar opinionssiffror nedåt, Syriza är de som leder starkast i mätningar, även Gyllene gryning knappar in. Här har religionen visat sig bli ett viktigt slagträ i jakten på röster.

”Mest av allt vill Nea Dimokratia demonisera sin främsta konkurrent inför nästa val och det är Syriza. … Och försöka dela upp befolkningen i antingen ’patrioter och goda kristna’ eller ’kommunister och ateister’. Vad kan man förvänta sig i ett land där satir om religionen leder till fängelsestraff?” skriver bloggen Keep Talking Greece.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2021 Fria.Nu