Vasilica och Gabi önskar sig jobb | Fria.Nu
  • Vasilica och Gabi vill inte synas på bild. De vill inte att anhöriga i Rumänien ska veta hur livet i Sverige blev.
Göteborgs Fria

Vasilica och Gabi önskar sig jobb

Vad gör man när inga jobb går att få och pengarna inte räcker till att betala räkningarna? Rumänska Vasilica och Gabi sökte jobb i Sverige, och hamnade på gatan.

Vasilica och Gabi vill att fler ska få reda på den tuffa situationen i Rumänien. De jobbade båda på en fabrik som tillverkade skor av ett italienskt märke, men blev av med jobben för åtta år sedan. Ströjobb och arbetslöshet har präglat tiden sedan dess, de främsta inkomsterna har varit barnbidraget på 85 kronor i månaden och de 350 kronor som Gabi får för att han har en funktionsnedsättning.

– Men räkningarna ligger på 800 kronor i månaden och priserna ligger på ungefär samma nivå som i Sverige, säger Gabi.

Det är svårt att få ihop det även för de som jobbar, medelinkomsten ligger på 20 044 kronor – om året, enligt rumänsk statistik.

Vasilica och Gabi tog det tunga beslutet att lämna sin 14-åriga dotter hos Vasilicas syster och att resa till Sverige för att jobba ihop pengar till familjen.

De har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen, men inga jobb verkar vara i sikte. Istället pantar de burkar och ber folk på stan om pengar.

– Bussresan till Sverige är dyr. En del tror att man ska tjäna mycket pengar här, men det blir 80-85 kronor om dagen ungefär, säger Gabi.

Över jul åkte de hem och betalade räkningar och nu är de tillbaka i Göteborg igen.

– Vi sover på härbärge ibland, där får man sova fem nätter i rad, annars är vi på Centralstationen till de stänger klockan ett, ibland sover vi i skogen i ett tält, säger Vasilica.

Målet är att dottern ska kunna läsa vidare på gymnasiet, och att de ska ha råd att betala pendling till skolan.

– Många som ger pengar frågar varför vi kommer hit och tigger, det verkar svårt att förstå vilka skillnader i levnadsstandard som finns, säger Gabi.

De vill skicka en hälsning till svenska företag och myndigheter:

– Vi vill inte tigga, men har inga andra val. Vi vill så gärna ha jobb, hjälp oss gärna med det, säger Vasilica.

Vasilica och Gabi heter egentligen något annat.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu