• Ny medicin mot hepatit C kan snart finnas ute på den svenska marknaden i tablettform.
Skånes Fria

Banbrytande medicin väntas mot hepatit C

Personer som tidigare riskerat att dö kommer nu att kunna bli friska. Professorn och överläkaren Ola Weiland skräder inte orden för Sovaldi, det läkemedel mot hepatit C som nyligen godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA.

– Det är en fantastisk drog som kommer att bli grundbulten för i stort sett all behandling för hepatit C, om man har råd, vill säga, säger han.

I dag behandlas smittade med läkemedel som har svåra biverkningar och alla klarar inte av behandlingen. Och för de som fått levern transplanterad återvänder viruset i princip alltid, säger Ola Weiland som forskat om hepatit i 30 år. Med en behandling med det nya läkemedlet och det gamla Ribavirin mer än åtta veckor före en transplantation återvänder inte viruset.

– Istället för att riskera att dö när viruset återvänder kommer patienter nu att kunna botas.

Läkemedlet är en så kallad nukleosidanalog och bygger på samma grund som de bromsmediciner för hiv av samma läkemedelsklass som i dag gör att människor kan leva ett helt liv utan att utveckla aids. Men till skillnad från de livslånga behandlingarna med bromsmediciner mot hiv tar behandlingen mot hepatit C inte mer än 12–24 veckor – sedan är patienterna i cirka 90 procent av fallen botade. En revolution, säger Ola Weiland.

– Det är fantastiskt att vi nu kommer att kunna bota en kronisk leversjukdom som bara gick utför tidigare.

I kombination med andra läkemedel kan behandlingen i vissa fall kortas till tolv veckor. Men det kommer ändå att kosta. I USA där läkemedlet är godkänt och tillgängligt sedan november går behandlingen loss på cirka 1 000 dollar per dag. Det har utlöst protester, inte bara i USA utan också i länder som Indien, där hälsoaktivister försöker stoppa ett patent av läkemedlet för att kunna utveckla kopior.

– Utan konkurrens från generiska läkemedel från Indien, kommer konkurrensen mellan de företag som har patent att ta för lång tid för att få ner priset, säger Tahir Amin, från initiativet Medicine, access and knowledge i ett pressmeddelande.

Inom de närmsta veckorna kommer EU-kommissionen att ta ställning till om de ska följa EMEA:s principbeslut. Därefter kommer medlemsländerna förhandla med läkemedelsbolaget om ett pris. För de europeiska länder som har råd kan det gå snabbt. Inom en månad tror Ola Weiland att behandlingen finns i Sverige och att de mest avancerade och sjuka fallen kan komma att behandlas. Men de drabbade i fattigare EU-länder lär få vänta.

– Det blir ett problem för många av länderna med dålig ekonomi. Första generationen av proteashämmare har vi haft i två, tre år men de finns ännu inte i Polen och kom bara för ett halvår sedan till Italien.

Fakta: 

Hepatit C

Fler proteashämmande hepatit C-läkemedel är under utveckling men bland nukleosidanaloger har endast Sovaldi hittills godkänts av EMEA.

Runt 150 miljoner människor är kroniskt infekterade av hepatit C och varje år dör cirka 350 000 människor av hepatit C-relaterade leversjukdomar, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Svårt för vården att nå våldtagna

En gång i veckan brukar barnmorskan Lotta Johansson få besök på Mottagningen för våldtagna kvinnor i Lund. Alldeles för sällan, enligt henne själv.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu