Palestinier i Malmö fasar över belägring | Fria.Nu
  • Ett tjugotal aktivister samlades på Möllevångstorget i Malmö den 4 januari för att visa sitt stöd för det palestinska lägret i Damaskus.
Skånes Fria

Palestinier i Malmö fasar över belägring

”Det är fullständigt fruktansvärt”. Orden är Chris Gunness, presstalesman för FN-organet UNRWA och beskriver situationen inne i det palestinska flyktinglägret Yarmouk i Damaskus. Nu förbereds solidaritetsaktioner över hela världen.

– Människor dör på grund av näringsbrist, uttorkning och hunger, säger Salim Salamah som för ett drygt år sedan själv bodde i lägret innan han påbörjade den flykt som slutade i Malmö.

Fram till december 2012 var området det största palestinska flyktinglägret i Syrien med cirka 170 000 invånare. Ytterligare hundratusentals människor hade dessutom tagit sin tillflykt till lägret som fram till dess hade betraktats som neutral mark, enligt Salim Salamah som nu arbetar för Palestinian association for human rights/Syria.

– Yarmouk var packat med människor och stämningen var intensiv och känslig, berättar han.

Kort därefter drogs området in i stridigheterna i landet och bombades av regeringsstyrkor, fortsätter han. Han själv lämnade lägret som snart kom att tömmas på människor. Bara de som inte kunde ge sig iväg stannade. Sjuka, handikappade, äldre och andra utsatta är bland de 20 000 som blivit kvar, berättar Salim Salamah. Nu är lägret avspärrat och ingen kommer varken ut eller in. Inte heller hjälpförsändelser.

– I månader har det varit omöjligt att få hjälp in i området. Alla aktörer i konflikten måste försäkra sig om att de håller sig till internationell lag om hur man behandlar civila. För de som är kvar är situationen extremt oroande, säger Chris Gunness.

I förra veckan anordnades en solidaritetsmanifestation i Malmö och på söndag sker en internationell manifestation, även då en i Malmö. Salim Salamah menar att regeringsstyrkorna använder hunger som en krigstaktik.

– Det finns ingen politisk vilja att öppna en humanitär korridor.

I slutet av december rapporterade UNRWA att 15 personer dött av svält på grund av belägringen. Och Chris Gunnes befarar att fler kan komma att få sätta livet till.

– Föreställ dig själv, det är 20 000 människor utan mat. Det är en humanitär katastrof, säger han.

Klockan 13 i morgon söndag vid köpcentret Triangeln i Malmö anordnas en global solidaritetsmanifestation till stöd av alla belägrade områden i Syrien.

Fakta: 

Yarmouk

Flyktinglägret som etablerades 1957 liknade fram tills kriget bröt ut ett vanligt bostadsområde i Damaskus utan tält eller läger. Där finns sjukhus, skolor och arbetsplatser. Gatorna är smala och området är trångbott. Under 2012 drogs lägret in i kriget och strider utbröt mellan Den fria syriska armén med den palestinska allierade gruppen Liwa al-Asifa å ena sidan och regeringsstyrkor och PFLP-GC på den andra.

Källa:Wikipedia

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu