• Crew Skumrask firar två år med sitt tionde feministiska punkarrangemang.
Göteborgs Fria

Två år av motståndspunk

För två år sedan upplevde medlemmarna i Crew Scumrask att något saknades i Göteborgs punkscen. Idag återvänder de till sitt ursprung.

Det var en slags överlevnadsstrategi som låg djupt rotad i punkens själ: om det är något du saknar – gör det själv. När medlemmarna i Crew Scumrask gick samman för att starta en arrangörsgrupp i september 2011 var det främst frånvaron av ett feministiskt perspektiv som de saknade på punkscenen. I början var det bara tänkt att bli en engångsgrej, men nu på lördag firar de sitt tvåårsjubileum med en femte spelning.

Machoattityder, brist på kvinnlig representation och en otrygg stämning gjorde att många av dem börjat tröttna. Lösningen blev att själva sätta upp de spelningar som de ville se.

– Första spelningen kom ju väldigt mycket ur frustration och ilska. Men vi vände det till att göra något själva istället för att bara sluta gå på punkspelningar, säger Crew Scumrask, som föredrar att uttala sig som grupp snarare än individuellt. De vill att fokus ska hamna på åsikterna, inte vilka de är som individer.

Den nybildade gruppen utvecklade snart ett tydligt koncept för sina spelningar. Det var feministiska arrangemang där inga band skulle domineras av manliga medlemmar och där alla skulle känna sig välkomna. De valde därför att sätta upp sina spelningar i tillgängliga lokaler istället för på klassiska punkhak. Alla deras spelningar har även varit drogfria, vilket bidragit till en avsevärt bättre stämning enligt dem.

– Vi vill ha ett utrymme där människor kan mötas och faktiskt prata med varandra. Det är ganska ofta som vi får höra att just stämningen på våra spelningar är mer välkomnande, säger de.

Men det handlar inte bara om stämningen. Den drogfria policyn är ett sätt att betona att punk inte behöver betyda droger och fylla utan att punken i grunden är politisk.

Resultatet av detta koncept lät inte vänta på sig. Redan på första spelningen i januari 2012 dök ett hundratal människor upp på Fängelset i Göteborg. Något som gruppen bär med sig som ett starkt minne.

– Det var väldigt många som vi aldrig sett på spelningar tidigare. Många som efteråt sa att de aldrig själva trott att de hade velat gå på en punkspelning, säger de.

Sedan den första spelningen för två år sedan har Crew Scumrask inte begränsat sig till punkspelningar utan har även arrangerat workshops och föreläsningar, både i Göteborg och Malmö.

– Det viktiga är ju inte formen utan budskapet. Vi måste prata om mansdominansen inom scenen. Genom att utforma arrangemang på olika sätt så kan vi nå ut till olika människor och tillsammans få en mängd varierande upplevelser, säger de.

Efter att ha sett sig själva som en utbrytning ur punken sedan starten gör de nu en återgång till sina punkrötter. Lördagskvällens spelning arrangeras på en punkklubb ute på Hisingen men gruppen hoppas ändå att deras vanligtvis heterogena publik ska hitta dit.

– Vi vill ju solidarisera oss med den politiska DIY-scen som vi kom ur från början och därför återvänder vi på ett sätt till den scen som vi bröt med när vi började, säger de.

De upplever att något har hänt under de senaste två åren, även om det ofta är förändringar i det lilla.

– Det har uppstått diskussions- och arrangörsgrupper med liknande feministiskt perspektiv som vi har. Det startas fler nya band med kvinnor och transpersoner idag än vad det gjordes för två år sedan, säger de.

Av de tre band som spelar på lördag kväll, Nattliv, Junk River och Contraz, har alla tre bildats under de senaste två åren.

Hur framtiden för Crew Scumrask ser ut är dock alltid oklart.

– Vi tar en spelning i taget. Dagen innan ett gig är vi alla stressade och trötta men dagen efter så kommer vi antagligen ha fått så mycket pepp att vi börjar planera nästa, säger de.

Fakta: 

Klubb Cut the Crap

Jubileumsspelning lördag 11 januari med Nattliv, Junk River och Contraz
Hildedalsgatan 128, kl 20.00, 50 kr.
Drogfritt, alla åldrar.

Läs mer om Crew Scumrask på Facebook.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Sju streck står för utanförskapet”

För hardcorebandet Hårda tider lockar spelningar i källare med tjugo fulla punkare mer än de stora festivalgiggen. Att få vara sig själv är viktigast av allt, berättar de i dokumentären 7 streck.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu