Tankar kring en roddtur på nyårsafton | Fria.Nu
Emil Nilsson.

Synpunkten


Emil Nilsson
  • Ingen bildtext
Fria Tidningen

Tankar kring en roddtur på nyårsafton

Den varma vintern ger klimatångest. Förstår politikerna allvaret, undrar Emil Nilsson.

Det ska bli vinter till helgen, men det tror jag på först när snön faller och isen lägger sig. På nyårsafton slog det mig att om ekan fortfarande hade legat i sjön så hade det varit en vacker dag för att ro en sväng. På nyårsafton. Det är helt sjukt, men det är ingenting mot det som skulle kunna hända.

Den här typen av varma vintrar är något som vi behöver vänja oss med. Jag har en del grannar som verkar tycka att värmen är bra. De slipper elda så mycket och slipper skotta snö. Men det finns värre saker med varma vintrar och det finns mycket värre saker med klimatförändringen. Riktigt hemska saker.

Naturens klocka fungerar inte i den här värmen. För hasselbuskar kan det leda till att de inte lyckas göra några hasselnötter. De släpper sitt pollen redan nu, men det dröjer fortfarande två månader innan knopparna brister på de vackra röda honblommorna. Så jag blir allergisk redan i januari, helt i onödan för både mig och hasseln.

Där hasseln har problem att hålla tiden är värmen i sig problemet för älgen. Skogens konung riskerar att bli överhettad i sin tjocka vinterdräkt. Trettio minusgrader är inget problem för en älg men i plusgrader får de svårt att göra sig av med extra värme. För älgens sydliga släkting rådjuret är tvärt om. Blir det mer rådjur (och fästingar) och mindre älgar i en varmare värld?

Om vintern verkligen kommer, då dör de blåsippor och tusenskönor som nu blommar i lundar och gräsmattor. Till våren blir det mindre mat för humlor och andra bin. För älgarna är det en annan historia, de drar nog en lättnadens suck när kylan kommer, men egentligen är allt det där småsaker i förhållande till vad som skulle kunna hända.

Det brukar ogillas när man tar fram skräckscenarier i vår allt varmare värld, man “ska se saker positivt”, men faktum är att livet nästan tog slut på den här planeten för 252 miljoner år sedan. Det tog miljoner år för de spillror av liv som överlevde för att återhämta sig och åstakomma något som skulle kunna kallas ekosystem. Anledningen? En skenande växthuseffekt orsakad av jättelika vulkanutbrott i det som idag är östra Ryssland. Mänskligheten skulle inte på något sätt kunna överleva en katastrof av den storleken. Inte på något vis.

Vi lever i en sjuk värld. Planeten jorden har enligt ny forskning visat sig bli dubbelt så varm av samma utsläpp av växthusgaser jämfört med vad forskarna tidigare trott. I Australien vet alla utom politikerna vad jag snackar om. Det här med ekan på nyår sådde ett frö som vuxit till en rejäl klimatångest. Men den ångesten får jag inget gehör för hos varken grannar eller styrande politiker.

Är världens människor verkligen medvetna om hur illa det skulle kunna gå? Är våra politiker det?

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu