Köttets börda | Fria.Nu
Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Köttets börda

För bara något årtionde sedan betraktades vegetarianism som något udda. I dag har till och med skolor köttfria dagar, skriver Klas Lundström.

Inledare Under jul och nyår har det, som alltid, gått åt enorma mängder kött. Kan en planet som stadigt närmar sig tio miljarder mänskliga invånare överleva på sikt med dagens köttkultur? Absolut inte – och därför måste vi ändra oss och börja ta kollektivt ansvar.

I Uruguay är köttkonsumtionen per invånare som högst. Här är köttet en religion, ett högre väsen. En kvinna säger: ”En måltid utan kött är ofullständig.” Att förändra människors mentalitet, inställning och beteende kan kräva generationer.

För bara något årtionde sedan betraktades vegetarianism som något udda. I dag har till och med skolor köttfria dagar. Men människan är ingen ö och alla borde sträva åt samma håll. Så sker inte nu. Köttätandet ökar globalt och är vid sidan om vår energikonsumtion planetens värsta huvudvärk.

Köttätandet tvingar oss längre och längre in i en återvändsgränd där vi gräver vår egen grav med tomma tallrikar efter uppätna biffar, hamburgare och kycklinglår. Det är hög tid att sätta besticken i våra egna samveten. Det börjar bli bråttom.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu