Han blir ensam i Kabul | Fria.Nu
Skånes Fria

Han blir ensam i Kabul

I sex år har Yasir levt i Sverige. I veckan utvisades han. Kvar i Sverige är hans hjärtsjuka mamma och två systrar.

Yasir fick avslag på sin asylansökan efter att Migrationsverket skrivit upp hans ålder från 16 till 19. En morgon i oktober omhändertogs han när han var på väg till skolan.

– Jag öppnade för att jag trodde det var Radiotjänst eller en granne, säger han.

Inom ett par månader skulle hans ärende ha preskriberats efter att han levt som papperslös under nästan fyra år. Under tiden har han tagit hand om sin mamma som har uppehållstillstånd men som är sjuk och har problem med sitt hjärta. Nyligen tog de farväl i besöksrummet på förvaret.

– När hon såg att jag gått ner i vikt kunde hon inte sluta gråta. Hon bönade och bad personalen om att jag skulle få stanna.

Yasirs hemprovins i Afghanistan är Helmand men dit är det för farligt att återvända. Det anser även Migrationsverket. I Kabul dit han skickats känner han inte någon.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger han timmarna före avfärd.

Fakta: 

Yasir heter egentligen något annat.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Riskfylld framtid för tvångsutvisade

I veckan utvisades en stor grupp afghanska flyktingar med tvång till Afghanistan. Timmarna innan planet anlände exploderade en bilbomb på flygplatsen i Kabul.

Skånes Fria

”Jag hoppas på en bättre framtid”

”Skolan betyder allt men det går inte. Jag känner mig livrädd”. Orden är Akrams, som han då kallade sig – för ett år sedan. I dag har han uppehållstillstånd och kan uppge sitt riktiga namn.

Skånes Fria

Polisens mål: allt fler ska tvångsavvisas

Ett år har gått sedan Reva-debatten rasade som mest. Åter igen har polisen fått direktiv från Beatrice Ask att öka antalet avvisningar. Men bristande resurser har gjort att trenden går i motsatt riktning.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu