• Sexåriga Samira säljer julmössor i Kairo i Egypten i jul.
    Sexåriga Samira säljer julmössor i Kairo i Egypten i jul.

I signad juletid

Sektionen Livsviktigt består den här veckan av fyra reportage av studenter i religionsjournalistik vid Södertörns högskola som utforskar olika sätt att förhålla sig till julen.

Julfirande i skuggan av krigets Syrien

Kriget i Syrien har knappast lämnat någon oberörd. Kristna minoriteter är några av de som drabbats av krigets fasor. Närmare 160 000 kristna har fördrivits från staden Homs och kyrkor har bränts till marken. Landets Fria Tidning har undersökt hur julfirandet påverkas för troende här i Sverige och om kriget måste vara närvarande under en så glädjefull högtid.

”Människor är väldigt generösa på julen”

En samtidspolitik som inte inkluderar alla blir extra tydlig under en högtid som gått mer mot konsumtion än mot sitt originalbudskap. Frälsningsarméns arbete med matutdelning, julgryta och sociala center blir särskilt viktigt under julen.

Romsk värme i vintertid

Julen närmar sig med stormsteg. Runt om i landet har folk fullt upp. Mat ska lagas och klappar inhandlas. Men vad händer med dem som står utanför? I Filadelfiakyrkan i stockholmska Spånga är det församlingens sociala arbete som står i fokus snarare än julhysterin.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu