Fria Tidningen

Storföretag smiter från skatter i syd

Utvecklingsländer missar hundratals miljarder euro i skatteintäkter från europeiska företag. Totalt är skatteflykten värd över 660 miljarder euro varje år, enligt en ny rapport.

En rapport från Bryssel-baserade organisationen Eurodad visar att utvecklingsländer går miste om mellan 660 och 870 miljarder euro varje år i form av uteblivna skatteintäkter från utländska företag.

– För utvecklingsländer är skattesmitning speciellt förödande då mer pengar lämnar landet än vad det får in i form av bistånd, säger Tove Maria Ryding, skatteplanerare på Eurodad, i ett uttalande som publiceras i nättidningen EU Observer.

Hon poängterar det ironiska i att europeiska medborgare lägger stora pengar i form av bistånd för att bekämpa fattigdom i utvecklingsländer medan multinationella, globala företag gör enorma vinster i samma land utan att betala skatt.

Rapporten tittar på 13 EU-medlemsstater – inklusive Sverige, Danmark och Finland – och deras respektive roll i skatteflykten. Enligt rapporten har inga av de undersökta länderna tillräckliga regler för insyn i skatteplaneringen land för land för multinationella bolag, vilket gör det svårt att kontrollera att de följer reglerna.

Sverige pekas ut i rapporten för att underlätta för så kallade holdingbolag genom införandet av generösa skatteregler likt de i Nederländerna och Luxemburg, där tusentals multinationella företag använder sig av så kallade skalföretag för att slippa betala skatt.

"Den svenska regeringen har inte presenterat någon konkret plan mot denna skatteflykt", skriver rapportförfattaren.

Det brittiska storföretaget Associated British food kritiserades i oktober i år för att via dotterbolaget Zambia Sugar använda legala kryphål i Zambias skattelagstiftning för att undkomma skatt i landet. Enligt EU Observer betalade företaget i slutändan mindre än 0,5 procent i skatt trots att de har haft vinster på omkring 200 miljoner euro över en femårsperiod.

I relation till FN:s millenniemål för 2015 saknas årligen 112 miljarder euro för utvecklingsländernas möjligheter att nå målen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hemliga skatteavtal ökar i Europa

Trots skandaler som Luxleaks och Panamaläckan fortsätter europeiska länder att teckna hemliga skatteavtal med storföretagen.

Fria Tidningen

Vapenavtal utan effekt

Två år har gått sedan det historiska ATT-avtalet trädde i kraft. Men flera länder som stod bakom regleringen av den internationella handeln med vapen anklagas nu för att själva bryta mot avtalet – i synnerhet när det gäller konflikten i Jemen.

Fria Tidningen

HRW: Bulgarien rånar flyktingar

Bulgariska myndigheter rånar och misshandlar flyktingar innan de tvingar dem tillbaka över gränsen till Turkiet enligt Human rights watch.

Fria Tidningen

FN påverkas av storföretag

I en ny studie anklagas FN för ett ökat beroende av företagsanpassade lösningar på globala problem.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu