Röda Korset vill följa upp utvisningar | Fria.Nu
Skånes Fria

Röda Korset vill följa upp utvisningar

Polis som bryter sig in mitt i natten eller ett brutalt omhändertagande. Röda Korsets flyktinghandläggare får allt oftare höra om våldsamma och kränkande utvisningar. Nu har de börjat dokumentera berättelserna.

Under hösten har rapporterna duggat allt tätare. Men projektledaren Ewa Jonsson och hennes kollegor på Röda Korset fick upp ögonen för att våldsamma utvisningar blivit vanligare redan i våras.

– Det är ofta vi hör att man inte tar hänsyn till människors värde, säger hon.

När Skånes Fria når henne är hon i Serbien och ska snart vidare till Irak. Hon har meddelat systerorganisationer i olika länder att göra sig beredda på att de vill följa upp utvisningarna.

– Vi har börjat dokumentera det och jag har också bett våra handläggare att vara uppmärksamma, säger hon.

Det har inte handlat om något direkt våld men ett brutalt bemötande. Att polis har stormat in klockan fem på morgonen hos en småbarnsfamilj och att tid inte ges för att samla in kläder och medicin. Eller att ett apatiskt barn bärs ut på ett brutalt vis, säger hon. Men även att familjer lämnas vind för våg på en flygplats mitt i natten.

– Då har de inte varit i hemlandet på åratal och det finns ingen mottagning ordnad staterna emellan.

Ewa Jonsson är också kritisk till att många ärenden överlämnas till polis i ett tidigt skede. Utan att personerna hunnit ta in informationen att de fått avslag och kunnat ta ställning till om det är ett bättre alternativ att samarbeta vid ett återvändande.

– Ett av honnörsorden både hos Migrationsverket och polisen är att det ska ske under humana och värdiga former. I de här fallen har det verkligen inte uppfyllts.

Kristina Hallander Spångberg är enhetschef för gränspolisen i Skåne. Att polisen skulle ha blivit mer våldsam vid utvisningar är inget som hon känner igen. Däremot medger hon att barnfamiljer kan överraskas tidigt på morgonen. Men så har det varit i flera år när det gäller Dublinärenden.

– Andra europeiska länder har krav på vilka tidpunkter vi kommer. Då måste vi anpassa oss efter det. Det innebär att flygresorna går på sådana tider att det blir de här tidiga morgnarna.

Fakta: 

Dublinärende

Ett Dublinärende innebär att personen ska skickas tillbaka till det land inom EU där asylansökan först registrerats.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Han blir ensam i Kabul

I sex år har Yasir levt i Sverige. I veckan utvisades han. Kvar i Sverige är hans hjärtsjuka mamma och två systrar.

Skånes Fria

Riskfylld framtid för tvångsutvisade

I veckan utvisades en stor grupp afghanska flyktingar med tvång till Afghanistan. Timmarna innan planet anlände exploderade en bilbomb på flygplatsen i Kabul.

Skånes Fria

”Jag hoppas på en bättre framtid”

”Skolan betyder allt men det går inte. Jag känner mig livrädd”. Orden är Akrams, som han då kallade sig – för ett år sedan. I dag har han uppehållstillstånd och kan uppge sitt riktiga namn.

Skånes Fria

Polisens mål: allt fler ska tvångsavvisas

Ett år har gått sedan Reva-debatten rasade som mest. Åter igen har polisen fått direktiv från Beatrice Ask att öka antalet avvisningar. Men bristande resurser har gjort att trenden går i motsatt riktning.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu