• I Helsingborgs nya allaktivitetshus Kulturhuset snickeboa trängs freeshop med soppkök, hackerspace, klubbar och filmvisningar. Lars Osbeck gillar att det nu finns en plats för umgänge som inte ställer krav. – Alla andra mötesplatser handlar ofta om pengar. Här behöver man inte visa upp sitt cv för att få spelning eller köpa fika för att sitta och prata.
  • Olga Walzik har besämt sig för att stanna i Helsingborg nu när det nya kulturhuset har öppnat. Ett 30-tal personer är aktiva medlemmar i föreningen som driver lokalen. I veckan ska den ivigas med en bal.
  • Lars Osbeck och Alexandra Andersson lägger i ordning kläderna i freeshopen som håller öppet varje söndag på Östra Sandgatan i Helsingborg.
Skånes Fria

Affär utan pengar på nytt kulturhus

Med freeshop, veganskt folkkök, konserter och filmvisningar är nystartade aktivitetshuset Kulturkontoret snickeboa en samlingspunkt för alternativa krafter i Helsingborg.

Kulturkontoret snickeboas lokaler på Östra Sandgatan öppnade för två månader sedan. Soffgrupper står uppställda i den gamla industrilokalen och väggarna är dekorerade med graffiti och målningar. Det är söndag och freeshopen är öppen för besökare.

– Den är en fristad från alla valutor. Du kan hämta, lämna eller byta till dig kläder och prylar, säger Olga Walzik, som håller i gratisaffären.

Här finns kläder och skor som folk donerat. Det är fritt fram att ta det man behöver med sig hem. Även tv-apparater och leksaker finns till skänks. Reaktionerna bland människorna som besöker freeshopen varierar, berättar Olga Walzik.

– Många säger att de inte har något att ge tillbaka och undrar om de verkligen bara kan ta. Bara att det finns så mycket som folk har donerat visar på att folk har för mycket saker.

Liggunderlag, vinterkläder och sovsäckar läggs undan till föreningen Värmestugan som arbetar med hemlösa.

Kulturkontoret snickeboa är än så länge en del av studieförbundet Abf, som också står för lokalhyran, och verksamheterna i kulturhuset är uppbyggda i studiecirklar. Men i januari blir de en egen förening. Då kommer de även att få tillgång till övervåningen av lokalen.

– Övervåningen ska inhysa alla interna verksamheter som musikcirklar, screentryckeri, hackerspace och gerillaodling.

Sedan premiären har här arrangerats spelningar, kafé, föreläsningar, filmvisningar, folkkök och byggbrigader för att ställa i ordning lokalen.

– Det är kul att detta händer i Helsingborg. Många flyttar till Malmö och Berlin för att det är där det händer. Jag funderade själv på att flytta till Malmö innan. Där finns så mycket engagemang, aktivitetshus och grupper, säger Olga Walzik.

Nu hoppas hon istället att fler väljer att stanna i Helsingborg, när det finns en kreativ plats att vara på.

Idén till freeshopen fick Olga Walzik under en resa till Bristol. Där handlade Bristolbor med en lokal valuta och i ockuperade hus hade invånarna freeshops. Under en folkhögskolekurs besökte hon tjejer som arbetade i textilbranschen i Indien och fick se förhållandena på fabrikerna där.

– Jag vill att man ska tänka på att någon faktiskt har suttit och tillverkat de här kläderna. Det tar flera timmar av monotont arbete vid en maskin för att väva en liten bit bomullstyg. Vi måste ta tillvara på det som redan finns, säger hon.

I anslutning till freeshopen planerar föreningen att starta en studiecirkel med redesign för att göra kläderna i freeshopen lite snyggare.

Alexandra Andersson och Lars Osbeck sitter i en av soffgrupperna och pratar. De ser lokalen som en fristad.

– Det är underbart att det finns människor som engagerar sig och att det händer något i Helsingborg. Staden är ganska död i övrigt för alternativ kultur, det behövs verkligen ett ställe som det här, säger Alexandra Andersson som själv spelar i punkbandet Lyckliga idioter.

Lars Osbeck gillar att det nu finns en plats för umgänge som inte ställer krav.

– Alla andra mötesplatser handlar om pengar. Här behöver man inte visa upp sitt cv för att få en spelning eller köpa fika för att sitta och prata.

Föreningen Värmestugan, som ännu inte fått några egna lokaler av Helsingborgs kommun, har under några veckor huserat i lokalen under söndagarna. Nu har de flyttat sin verksamhet till Hemlösas hus.

– Värmestugan har flyttat till Hemlösas hus men många kommer hit istället för de gillar stämningen här, säger Olga Walzik.

Fakta: 

The Diggers bakom första gratisaffären

I slutet av 1960-talet dök freeshops eller freestores upp i San Francisco och New York. Hippiegruppen the Diggers, döpta efter en kommunistisk jordbruksrörelse i England på 1600-talet med samma namn, drev affärerna. Där kunde veteraner från Vietnamkriget byta in sina uniformer till vanliga kläder och äta vegetarisk soppa, känd som Digger Stew. Diggers öppnade även gratis sjukhus för dem som inte hade försäkring och ordnade gratis musikkonserter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu