Sevedsbor öppnar fotogalleri | Fria.Nu
  • Ur projektet Området. Porträtt av människor på Seved. Namn: Christian Seidel Ålder: 22 år Bor på Seved: Ja, sedan 1992. Flyttar den 25 september till Italien för att spela basket. Annan relation till Seved: Nej Bäst med Seved: Tycker om det gröna här, det är som en park, inte som ett bostadsområde, det är inte bara betong och tråkigt. Älskar alla minnen härifrån. Det var roligare lekplats på Sevedsplan när jag var liten, den var större och man kunde klättra högre. Sämst med Seved: Inget. Min favoritplats: Sevedsplan, speciellt under träden vid fontänen.
Skånes Fria

Sevedsbor öppnar fotogalleri

Vardagsbilder och porträtt av och med Sevedsbor ställs ut på nya galleriet Copyright Seved som invigs på onsdag.

– Media har gett en felaktig bild av Seved i många år. Vi vill visa vardagen och människorna som lever här, säger Jacques Montel från Sevedsfotograferna, som är med och driver galleriet.

Det nya galleriet på Sevedsgatan i Malmö är ett samarbete mellan Malmö museer och den lokala fotogruppen Sevedsfotograferna. Bostadsbolaget Mkb lånar ut lokalerna till galleriet under ett år.

Malmö museer har över tre miljoner bilder i sitt fotoarkiv. Många av dem skildrar livet i Malmös olika stadsdelar. När man tittade över arkivet visade det sig att det fanns mycket lite dokumentärt material från just Seved.

– När museet frågade oss om vi skulle starta ett samarbete nappade vi direkt säger Jaques Montel, som själv ska ställa ut bilder på galleriet i februari.

– Jag vill dela med mig av mångfalden i området men också av mina kunskaper genom att till exempel ordna workshops i fotografi för andra som bor här, säger han.

Meningen är att den som vill ska få komma in med nytagna eller gamla bilder från Seved för att få dem avfotograferade och förstorade så att de kan ställas ut på galleriet.

För att skapa delaktighet har Sevedsfotograferna också ett konto på Instagram och foton som läggs upp på kontot visas på en bildskärm i galleriet. Förhoppningen är att kunna driva galleriet permanent.

– Det är ett socialt projekt för oss som bor här och en chans för oss att visa att vi är vanliga människor. Seved är ett av Malmös bästa områden. Det är avslappnat, oexploaterat, man umgås och hälsar på varandra, säger Jacques Montel.

Andreas Nilsson, fotograf på Malmö museer inviger galleriet med utställningen Området, porträtt av människor som bor och verkar i Seved.

– Jag har ställt ett antal frågor till dem som deltar om vad de heter, deras ålder, om de bor där, vad som är bäst och sämst med Seved och deras favoritplats i området. Det har blivit intressanta möten och betraktaren får ta del av människorna genom informationen, säger han.

Fakta: 

Vernissage tisdag den 17 december kl 14–19.
Utställningen visas fram till 26 januari på Sevedsgatan 6, Malmö.

Annons

Rekommenderade artiklar

Affär utan pengar på nytt kulturhus

Med freeshop, veganskt folkkök, konserter och filmvisningar är nystartade aktivitetshuset Kulturkontoret snickeboa en samlingspunkt för alternativa krafter i Helsingborg.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu