Nazism – en hobby | Fria.Nu
Simon Felix Adler

Krönika


Simon Felix Adler
Skånes Fria

Nazism – en hobby

Vi står inför ett vägval: motstånd eller mörker.

”Om min personal skulle ha ett fritidsintresse lägger jag mig inte i det. Om man däremot tar in det politiska intresset till skolan och det bryter mot skollag och läroplan då skulle jag lägga mig i det”, säger skolans rektor till tidningen Expo.

Fritidsintresset som rektorn på en skola i Dalarna talar om är inte miljöengagemang. Inte heller hjälpinsamlingar eller skrivande. Nej, fritidsintresset som rektorn talar om är nazism och personen som praktiserar denna ”hobby” är en veteran inom den Svenska nazirörelsen. Nu en av ledarfigurerna i Svenska motståndsrörelsen. En uttalad nazistisk och militant organisation som förbehåller sig rätten att utvärdera medlemskap av personer med en andel judiskt eller zigenskt blod. ”Rasfrämlingar” tillåts inte i organisationen.

Svenska motståndsrörelsen genomförde senast den 16 november en våldsam demonstration i centrala Stockholm. På årsdagen av pogromerna mot judar 1938 som kostade mer än tusen människoliv. Den här personen sitter nu i dalaskolans styrelse. I sin roll som styrelseledamot behandlar hen bland annat frågor som rör skolans plan mot diskriminering och kränkande behandling.

I Södertälje sitter en uttalad nazist som nämndeman i tingsrätten. En nämndemans röst kan vara avgörande när rätten fattar beslut. Nämndemannen i Södertälje är även hen verksam i Svenska motståndsrörelsen. Även detta uppmärksammades i Expo.

Då svarade myndighetschefen för tingsrätten att hen inte kunde ha någon åsikt om vad nämndemän gör på sin fritid så länge de inte begår brott. Tillhör du en grupp med fel blod i ådrorna? Är du är en av dem som Svenska motståndsrörelsen kallar rasfrämlingar? Skulle du då vilja ställas inför rätta där en nazist kan avgöra ditt öde? Skulle du vilja lämna över ansvaret för ditt barn till en skola där en människa som hatar dig på grund av dina gener sitter i skolans styrelse?

Det låter som historier från 1930-talet. Så varför avfärdas det i dag som ett fritidsintresse och uppmärksammas knappt alls? Därför att vi lever i en tid där ideologi och starka ställningstaganden är ute. Individen går alltid före kollektivet och att ta ställning är fult och obekvämt.

Vi står inför ett vägval: motstånd eller mörker. Tystnad och passivitet kommer att göda det bruna monstret som bit för bit äter upp Europa.

Annons

© 2020 Fria.Nu