Sverige knuffar Ryssland mot diktaturens tunnel | Fria.Nu
Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Sverige knuffar Ryssland mot diktaturens tunnel

Har USA:s mångåriga intresse av svenska vänstersympatisörer, miljöaktivister och muslimska ledare även blivit regeringen Reinfeldts dito, undrar Klas Lundström.

Inledare Sverige inhämtar information om Rysslands politiska ledarklan och förmedlar uppgifterna vidare till NSA – USA:s motsvarighet till FRA. Därifrån kommer de i förlängningen att hamna även hos CIA och i Vita huset. Det är uppgifter som nu har bekräftats av SVT-reportern Fredrik Laurin, som fått tillgång till visselblåsaren Edward Snowdens ”Sverige-akt”. Laurin är förvånad att Sveriges roll i den amerikanska underrättelsetjänsten var så djupgående.

Men Allan Widman (FP) – Natos bäste vän i svensk riksdag och en av de mest lidelsefulla spionagekramarna i svensk debatt – ser inga som helst problem med de avslöjade uppgifterna. Mellan raderna ifrågasätter han om vi alls borde finna saken märklig: USA är en demokrati och vi samarbetar med demokratier. Case closed.

Det handlar snarare om den större bilden. Har USA:s mångåriga intresse av svenska vänstersympatisörer, miljöaktivister och muslimska ledare även blivit regeringen Reinfeldts dito? Klart är i alla fall att Sveriges undfallenhet inför Vita husets beställningar inte bara är i strid med den officiella alliansfriheten. På sikt kommer den även att bidra till ett Ryssland som går djupare in i paranoians och repressionens tunnel. Och det är knappast Sveriges uppgift att knuffa grannen i öst i den riktningen.

ANNONS

© 2021 Fria.Nu