Barnmorskorna ger sig inte | Fria.Nu
  • En lekfull manifestation med allvarligt innehåll. Barnmorskeupproret spelade julspel mot kaoset i förlossningsvården.
Stockholms Fria

Barnmorskorna ger sig inte

Barnmorskeupproret fortsätter kampen för en trygg och säker förlossningsvård. Tidigare i veckan höll de en manifestation i Stockholm och bjöd på julspel om Josef och Maria i förlossningskris.

”Till Maria och Josef kommer också tre oppositionspolitiker. De hyllar barnet med vallöften om förändring. Dag Larsson lovar pengar, Håkan Jörnehed lovar fler utbildningsplatser till barnmorskor och Helene Öberg lovar flera barnmorskeledda enheter.”

Så lät det ur barnmorskornas eget julspel kallat Nu är det nog i julkrubban där tre landstingspolitiker från V, S och MP alltså gavs rollerna som de tre vise männen.

– Det var väldigt roligt. För vår del var det ett skämtsamt sätt att visa vad vi står för, säger Elisabet Ulén, barnmorska, som var med i manifestationen utanför Landstingshuset i Stockholm i tisdags.

Landstingsfullmäktige pågick samtidigt och alla politiska partier fanns representerade, samtliga kom ut för att bevittna julspelet och lyssna på barnmorskornas tal. Partirepresentanter gav också sin syn på förlossningsvården. Bland dem fanns Filippa Reinfeldt, som själv tog till orda efteråt och talade till demonstranterna. Hon bjöd in barnmorskorna till diskussion.

– Vi möts av respekt och alla politiker säger att de stödjer oss. Men vi har drivit den här frågan sedan i våras och ännu har ingenting hänt ute i vården, säger Elisabet Ulén.

Barnmorskeupproret startade för över åtta månader sedan i syfte att uppmärksamma den pressade situationen på förlossningsklinikerna. I synnerhet i Stockholm beskrivs situationen som kaosartad. Bristen på barnmorskor leder till brister i säkerhet i vården och stress hos personalen och platsbristen innebär att havande kvinnor avvisas till andra kliniker, i andra kommuner.

I en debattartikel i Svenska dagbladet nyligen krävde barnmorskorna bland annat en barnmorska per kvinna i aktiv förlossning och en större satsning på mödrahälsovård och förlossningsvård.

Enligt Elisabet Ulén blir nästa steg för Barnmorskeupproret att bjuda in förlossningsöverläkarna och chefsbarnmorskorna för en diskussion om framtidens förlossningsvård. Julspelet i barnmorskornas tappning slutade i alla fall lyckligt med att ”Kejsarinnan Filippa” sade:

– Jag lovar Eder, från och med nu ska inga kvinnor behöva vara rädda längre. Inga barnmorskor ska behöva känna samvetsstress och det ska för all framtid tilldelas kvinnan ett riktigt val. Hon ska ha möjlighet att själv välja var och hur hon vill föda sitt barn. Tryggt och säkert på hennes eget vis. Så är det nu och för all framtid inskrivet i lagen. Amen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu