Tjejvasan - en manifestation för kvinnlig motionsidrott | Fria.Nu
Fria.Nu

Tjejvasan - en manifestation för kvinnlig motionsidrott

I dag åker 8 500 tjejer skidor mellan Oxberg och Mora. Det 30 km långa loppet i klassisk stil har blivit alltmer populärt bland tjejer som tycker om att spänna på sig laggen och ge sig ut i spåren.

I år har arrangörerna varit tvungna att säga nej till många skidåkare som kommit in sent med sin anmälan.

Detta kan verka märkligt i en tid då många klubbar har svårt att rekrytera tjejer som vill satsa på längdåkning.

Trots att intresset för skidåkning verkar vara större än någonsin, så tycks det som om de flesta ser längdskidåkning som en motionsidrott.

Monika Eriksson, medieansvarig för Tjejvasan, menar att det inte är placeringen som är det viktigaste för lejonparten av åkarna:

- Nej, för de flesta tjejer handlar det mycket om gemenskapen. Det är ytterst sällsynt att någon tjej reser till tävlingen ensam. Jag tror också att generellt sett så vill tjejer vara bättre förberedda inför en uppgift. De flesta anmäler sig väldigt tidigt.

Tävlingen blir då ett mål, och framför allt en morot, för att under

vintern ge sig ut i skidspåret där de bor.

Är inte anmälningsavgiften på cirka 600 kr väl mycket för att åka tre mil i skidspåret?

- Det kan kanske låta dyrt att betala cirka 600 kr för att åka tre mil. Men de flesta ser nog inte bara de tre

milen, utan de anmäler sig till en upplevelsehelg där stämningen och atmosfären är minst lika viktig, hävdar Monika Eriksson.

Kan Tjejvasan bli ännu större än den är i dag?

- Ja, vi diskuterar varje år om vi kan öka antalet åkare. Det ska nog vara möjligt eftersom vi inte har någon masstart. Åkarna startar i olika grupper. De första startar klockan 10.00 och de sista 12.25. Det gäller bara att se till att alla kommer i mål innan det blir mörkt. Vi har nu en maxtid på fem timmar, så de sista kommer i mål 17.25, förklarar Monika Ericsson.

Även om nu Tjejvasan i första hand är ett motionslopp, står det många elitåkare på startlinjen i dag. Fjolårssegraren Ulrika Persson från SK Bore får det tufft att försvara sin seger. Flera namnkunniga landslagsåkare har valt att åka Tjejvasan

i stället för världscuptävlingarna i Holmenkollen. 2002 års segrare i Tjejvasan, Emelie Öhrstig, samt Elin Ek och Lina Andersson är anmälda. Dessutom kommer även det norska skidesset Hilde G Pedersen till start. Ulrika Persson säger dock att hon trots det tuffa startfältet inte känner sig besegrad på förhand.

- Nej, bara jag har bra glid, och inte trasslar ihop mig med någon i starten, så kan det gå vägen. Men det är väldigt viktigt att få en bra start.

Ulrika Persson planerar att satsa på långlopp nästa år.

- Ja, det passar mig bättre än korta distanser. Men i så fall måste jag se till att skaffa fler sponsorer.

Innebär det att du inte kommer att åka så mycket i världscupen, då nästan alla långlopp ligger utanför världscupsprogrammet?

- Skulle man bli uttagen så tackar man inte nej till att ta på sig landslagsdressen. Nu är det ju så att jag inte är en given landslagsåkare. Dessutom tycker jag att det är roligare att åka långlopp. Jag är mer uthållig än snabb. Sprintlopp har jag bara testat en gång på ett SM och det gick inte speciellt bra.

Skidsporten har utvecklat nya dyra vallor och skidor för att kunna åka snabbare. Har man då bundit ris åt sin egen rygg, då detta medfört att färre har råd att satsa på längdåkning?

- Nej, materialet är nog inte den största boven. Ska man tävla som elitåkare på längdskidor tar det framför allt väldigt mycket tid. Man kan jämföra det med ett heltidsarbete och man måste ju ha pengar till att leva också.

Annons

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

© 2020 Fria.Nu