• Kevin Schott-Elliot och Sandra Brovall har byggt på sitt jordskepp i sju års tid. Nu återstår bara en mindre del av arbetet.
  • Köket innanför växthusdelen kommer också att prunka av växter enligt planen. Än så länge finns här enstaka odlingar på prov.
  • Jordskeppet ligger inbyggt i en kulle med skogen som närmaste granne.
  • Hela sydsidan av skeppet består av en glasvägg som fungerar som ljusinsläpp och värmer upp huset vissa delar av året.
  • Murad dusch med den klassiska dekorationen som är vanlig i jordskepp: glasflaskor.
Fria Tidningen

Jordskepp – framtidens boende?

Insprängt i backen på en gård utanför Skövde, delvis under jord, ligger ett helt självförsörjande hem och väntar på att någon ska flytta in. Efter sju år är Kevin Schott-Elliot och Sandra Brovall snart i hamn med sitt jordskepp.

Solen går ner över de mjuka kullarna som omger den lilla gården i byn Brobacken utanför Skövde. Det är som det ska vara i november. Kallt och bistert, men solens strålar får de nu döda växterna i omgivningen att glimma när en begynnande rimfrost tinar på blad och stjälkar. Ljudet från den larmande trafiken i Skövde har tystnat och i den lilla byn hörs istället frustande ljud från Sandra Brovalls två hästar och jamande från de många katter som delar husrum med familjen.

I den stillsamma miljön är det svårt att förstå att det under lång tid pågått en attack från kommunalt håll mot jordskeppet som Kevin och Sandra har byggt i smyg. Båda är övertygade miljöaktivister och under sju långa år har de byggt på sin dröm – ett jordskepp där elen kommer från solen och där vatten och avlopp bildar ett eget kretslopp utan koppling till kommunala anläggningar.

– Vi har nått änden för vad världen tål. Det räcker med att nämna Fukushima och de flesta borde förstå att det sätt vi använder jordens resurser på inte är hållbart. Vi vill komma närmare naturen och leva utanför de politiska maktstrukturer som finns överallt omkring oss, säger Kevin.

Han har själv valt att leva utan pengar i tio år, delvis för att visa att det går att leva nästan helt utan konsumtion, men också för att frikoppla sig från ett samhälle som på sikt förstör vår planet, människorna och djuren som befolkar den.

Redan när han var 12 år såg han framför sig fiktiva bilder på en by där husen delvis var byggda i marken, i mjuka former, i fullständig harmoni med naturen. När han senare i livet kom i kontakt med Michael Reynolds idéer, arkitekt i USA som står bakom ritningarna till de första jordskeppen i New Mexiko, kände han att allting äntligen föll på plats.

– Det var exakt det jag sett framför mig som liten. Det var svaret på mina funderingar och sedan dess har jag envist jobbat mot målet att bygga mitt eget jordskepp, säger Kevin.

Jordskeppet är i stort sett klart och ligger vackert nedkilat i marken på en äng med skogen som fond en bit bort. Mot söderläge vetter ett stort rum med glasförsedd fasad som fungerar som växthus, sommardusch och som värme- och ljusinsläpp. Innanför växthuset ligger köket med vedeldad ugn och diskbänk med ho där vattnet ska komma från renat regnvatten. Vattnet slussas sedan vidare i en sirlig anläggning och kan användas som bevattning för växterna. Längst in i skeppet finns flera rum som senare ska användas som sovrum, sällskapsrum och vilorum. Väggarna är grova och består av gamla bildäck packade med sand som ger en robust konstruktion till hela bygget. Ytan kan putsas och även målas, men är än så länge obehandlad i rummen och visar upp en skrovlig yta av cement och lera. På flera ställen finns dekorationer av inmurade glasflaskor i de tjocka väggarna som ger extra ljusinsläpp och reflekterar ljuset i olika färger.

– Det är bland annat taket kvar att bygga. Jag hoppas hitta finansiering under vintern för att jobba vidare med isoleringen på taket och sedan täcka med matjord. Jag räknar med att vi ska odla på taket och runtom hela huset. Det kommer finnas mat som räcker för flera familjer, säger han och blickar ut över området kring skeppet.

Just nu ligger bygget i dvala, men planeringen är i full gång för nästa sommar. Då hoppas Kevin och Sandra på att ordna ett större läger så det finns möjligheter för ditresta intresserade att hjälpa till med det sista på skeppet. Planer finns även på att ordna en kursverksamhet med huset som exempel och experimentverkstad.

– Vi har släppt bråken med kommunen och blickar nu bara framåt mot målet att bygga klart skeppet, säger Kevin Schot-Elliot.

Fakta: 

Jordskepp

  • Ska vara självförsörjande när det gäller vatten, värme och el.
  • En jordkulle på tre av fyra sidor av skeppet isolerar värmen i huset. Sydsidan används till att fånga hela dagens soltillgång för att sköta uppvärmningen.
  • Byggs av jordpackade bildäck som bildar grund och väggar.
  • Amerikanen Michael Reynolds är arkitekten som byggde det första jordskeppet på 1970-talet i New Mexiko.

Fler exempel på jordskeppsprojekt i Sverige

Hällekil, Värmland
Jordskeppsbygge som pågått omkring ett år. Första halvan av bygget beräknas vara klar under nästa år. Marken köpt av kommunen och bygglov finns.

Mörlunda, Småland
Här byggs ett litet jordskepp på 10–12 kvadratmeter, en friggebods storlek, vilket gör att det inte behövs bygglov. Skeppet är tänkt som visningsexempel, som ska kunna hyras av intresserade som vill uppleva hur det är att bo i ett jordskepp.

Kursgård med jordskepp och permakultur
Planer finns på att köpa mark i Stockholmsområdet för att skapa en kursgård för att utveckla jordskepps- och permakulturprinciper. En förening på omkring tio personer vill bygga flera jordskepp som kan användas för boende och utbildning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu