Fria Tidningen

Intern kritik mot petningen av Allard

Sista ordet är inte sagt kring förra veckans hot om uteslutning av Markus Allard, Ung vänsters ordförande i Örebro. Bloggare och ledare i moderpartiet kallar uteslutningen drastisk och menar att partiet trampar på dess egna anhängare.

"Varför denna brådska?" frågar sig bloggaren och kommunpolitikern Henning Süssner Rubin (V) angående Vänsterpartiets hot om uteslutning av Markus Allard efter att han i en intervju uttryckt sitt stöd för Revolutionära fronten. En intern konflikt i Vänsterpartiet i Örebro blev plötsligt intressant för riksmedia när partisekreterare Aron Etzler meddelade att ett uteslutningsärende kommer att väckas mot Markus Allard. Men det snabba beslutet väcker frågor kring hur högt i tak det är inom Vänsterpartiet.

"Ska det verkligen vara så enkelt för vilken som helst reporter på Aftonbladet och Expressen att få Vänsterpartiet att vika sig. Och få vem som helst bli utesluten ur Vänsterpartiet?", frågar sig Henning Süssner Rubin.

Från Vänsterpartiets partistyrelse kommer liknande kritik:

–  Det här är ett drastiskt sätt att agera mot en enskild person. Det var snabba krafttag från början och jag har inte varit med om något liknande under mina år i Vänsterpartiet. Det ska vara ännu högre till taket och jävligt långt till dörren, säger Mussie Ephrem.

Den kommentarstråd på Vänsterpartiets Facebook-sida som är kopplad till statusuppdateringen där eventuell uteslutning meddelades fylldes snabbt på med arga inlägg där en majoritet uttryckte sin frustration över beslutet. Senare valde Vänsterpartiet att radera hela tråden.

Malcom Tamale Kyeyune, som driver bloggen Power and politics, frågar sig "Hur länge kan ett parti som tar sig rätten att trampa på de egna aktivisterna klara sig? Tyvärr så säger den här historien mer om Vänsterpartiets själ av i dag än vad den gör om dess (brist på) kompetens. Partiet har utan tvekan illustrerat att man inte ser några problem med att ignorera dess egna bas…"

Men det finns också många som försvarar Vänsterpartiets beslut och som sätter kritiken mot partiet i ett större sammanhang.

"Det är svårt att befria sig från misstanken att kritikerna av suspenderingsbeslutet inte var helt nöjda med Vänsterpartiet innan heller. Om man tycker sig se en urvattning av partiets politik är det lätt att tolka också det här beslutet inom den ramen.", skriver Jonas Wikström, ledarskribent på Flamman.

Markus Allard själv säger att konflikten kring honom handlar mer om internt maktspel där det förhållandevis stora medlemsantalet i Ung vänster Örebro riskerar att ta över hela distriktet. Han vill istället bredda debatten.

"Ska vi tala om hot mot demokratin så bör vi vända blickarna mot de politiker som vägrar utvidga den. De som motarbetar oss som vill det.", skriver han på Twitter under måndagen.

Martha Wicklund som är ordförande för Vänsterpartiet i Örebro säger att för deras del har den efterföljande debatten kring Markus Allards uteslutning inte påverkat grundhållningen.

– Vi står inte för odemokratiska metoder och att bruka våld för att få sin mening igenom är ingenting vi står för. Vi hoppas på att kunna ha ett bra samarbete med framtida ledande personer inom Ung vänster, säger hon.

Beslut om att utesluta Markus Allard kommer att tas på partiets styrelsemöte den 5-6 december.

Fakta: 

Tillslag mot Revolutionära fronten:

I tisdags förra veckan gjorde polisen ett tillslag mot flera personer med koppling till Revolutionära fronten. Tre polismyndigheter slog till mot ett flertal adresser i Västerås, Eskilstuna och Stockholm och flera personer ska ha gripits misstänkta för bland annat misshandel och skadegörelse. En av dem är en 18-årig man från Örebro som är anhållen misstänkt på sannolika skäl för en grov misshandel i samband med en nazistdemonstration i Stockholm den 14 september. På sin Facebook-sida skriver Revolutionära fronten om polistillslagen: "Detta har hänt förut, och det kommer hända igen. Vi kommer aldrig sluta. Antifascism är alltid självförsvar."

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu