Den nya drömfabriken | Fria.Nu
  • I brist på jobb: starta eget, tycker Arbetsförmedlingen.
Fria Tidningen

Den nya drömfabriken

Arbetsförmedlingens tidning är i takt med tiden men inte med verkligheten, skriver Kristian Borg.

Entreprenörsandan genomsyrar även Arbetsförmedlingen. Senaste numret av Platsjournalen har ett reportage om danslärare. En artikel handlar om en kvinna som startat egen glassfabrik, en annan om fiolmakare. På ettan puffar man för Petters nystartade krog. Det är förstås tänkt att fungera som inspiration för läsaren.

Jobbfantasierna kontrasterar starkt mot verkligheten. Jo, många företag startas, men en tredjedel av dem som startades 2008 gick under tre år senare. Ytterligare en tredjedel kunde inte försörja sina ägare.

Jag skulle gärna se ett reportage om hur 400 000 personer ska dela på numrets 2 597 utannonserade jobb, eller en nyhet om den egna förmedlingens nya straffåtgärder. Kanske inte så inspirerande. Men ärligare.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu