Kennedy – USA:s största gåta | Fria.Nu
Klas Lundström

Inledare


Inledare: Presidentmordet

Fria Tidningen

Kennedy – USA:s största gåta

Varför JFK mördades har blivit en bisak i jakten efter mördaren, skriver Klas Lundström.

Det är 50 år sedan USA:s president John F Kennedy mördades i Dallas inför öppen ridå och omvärldens kameror. Officiellt var dödsorsaken tre skott från ett fönster i en näraliggande lagerbyggnad. Den förre CIA-medarbetaren Lee Harvey Oswald förblir än i dag den officiella mördaren. Själv sköts Oswald till döds i ett polisgarage (i direktsänd tv, till på köpet) av maffialedaren Jack Ruby innan saken hann nå domstol. Oswald hann emellertid understryka att han bara var en ”syndabock” i en större komplott.

När det gäller mordet på JFK gäller det att sortera vad som är officiellt och vad som är troligt. I USA är JFK närvarande lite varstans – flygplatser, bibliotek, parker i småstäder i Mellanvästern är döpta efter honom – men på samma gång är JFK en blank sida. Ett oläkt sår. Tv-serien Simpsons gör ett bra jobb för att i satirform tvinga den amerikanska allmänheten att minnas JFK i allmänhet och familjen Kennedy i synnerhet: borgmästare Quimby är dedikerad Kennedyklanen. Och klanen Kennedy är en speciell släkt inom den amerikanska oligarkin med starka patriarker som förväntas driva familjeklanens anseende och ambitioner vidare. JFK var guldkalven som blev president med brodern Bobby (som senare också mördades under sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat) som sin högra hand i Vita huset.

Så varför mördades JFK? Det har blivit en bisak i jakten efter mördaren. Teorier har inte saknats: mordet ska ha varit en hämnd för att JFK inte gav flygunderstöd via invasionen av Kuba vid Grisbukten, för att JFK ämnade dra tillbaka amerikanska soldater från Vietnam, för att han ämnade förändra saker och ting. CIA har länge hävdat att Fidel Castro var hjärnan bakom dådet.

I Oliver Stones moderna klassiker JFK (1991) är Mr X inne på samma spår: ”Vem och hur är bara rökridåer som ska hindra människor ifrån att ställa den verkliga frågan: Varför?”. Krig är pengar och intäkter till den amerikanska industrin. Krig driver världen framåt. Och teorin om Vietnamkriget som JFK:s verkliga mördare är inte alls omöjlig. Där finns tydliga indikationer på en konspiration som såg president Kennedy som ett tydligt hinder. Under ett möte med högt uppsatta generaler några dagar efter JFK:s död ska efterträdande presidenten Lyndon Johnson ha sagt: ”Se till att jag blir vald, sedan kan ni få ert förbannade krig!”. Promemoria 273 som undertecknades under samma möte kallas av många Vietnamkrigets fader.

75 procent av USA:s befolkning tror att mordet på JFK var en konspiration, och numera har den officiella bilden luckrats upp. Numera var det fyra skott som avlossades mot JFK:s bilkortege – inte de tre som kunde bindas till lagerbyggnaden som Lee Harvey Oswald ska ha skjutit ifrån. Men mer pekar på att det rörde sig om minst sex skott, avfyrade från minst två punkter. Det dödande skottet träffade presidenten i ansiktet, alltså inte från den lagerbyggnad där den ensamme gärningsmannen Oswald satt och tryckte. Såväl genomförandet som efterspelet till mordet var kliniskt, proffsigt och påminde om CIA:s ”svarta operationer” världen över, där statskupper ägt rum på snarlika sätt i bland annat Chile, Iran, Indonesien, Guatemala och Kongo.

Förmodligen kan några lösningar på gåtan om JFK:s död 1963 spåras till de många dödsfallen bland vittnena. Drygt hundra vittnen dog under oklara omständigheter kort tid efter JFK:s död – och många av de vittnen som gick emot Washingtons officiella bild av mordet fick sina utsagor förfalskade i den så kallade Warrenkommissionen, beställd av Lyndon Johnson.

Mordet på JFK har likheter med mordet på Olof Palme. De gemensamma nämnarna är den ensamma skytten, det utdragna efterspelet, de förfalskade vittnesmålen, spår och uppslag ämnade att hålla allmänheten borta från den mest basala men viktigaste frågan: Varför?

Fakta: 

Klas tipsar alla som vill botanisera mer bland storpolitiska komplotter och mordet på JFK att läsa Jim Marrs underhållande bok ”Crossfire: The Plot That Killed Kennedy

Annons

© 2020 Fria.Nu