Ny aktivistisk studentrörelse tar form | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ny aktivistisk studentrörelse tar form

I förra veckan samlades över 1000 studenter runtom i landet för att protestera mot regeringens förslag om en stiftelsereform. Sandra Lindquist, aktiv i #ockuperauniversitetet, tror att vi har fått se födelsen av en ny aktivistisk studentrörelse som är här för att stanna.

Det var på torsdagen i förra veckan som den nystartade studentrörelsen #ockuperauniversitetet kallade till landsomfattande demonstrationer. I bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Malmö, Linköping och Örebro samlades totalt upp till 1000 studenter för att protestera mot regeringens förslag om att landets universitet och högskolor ska kunna omvandlas till privata stiftelser. En av dem som har engagerat sig är Sandra Lindquist, förbundsordförande för Vänsterns studentförbund, VSF.

– Det handlar inte bara om det förslaget utan om den fortgående privatiseringspolitiken som regeringen för när det gäller universitet och högskolor. Det riskerar att leda till att de ämnen som inte är lukrativa i pengavärde till exempel inom humaniora blir lidande, säger hon.

Att protesterna har växt sig så starka nu trots att regeringen för några veckor sedan valde att dra tillbaka förslaget för att utreda det närmare beror enligt Sandra Lindquist på att de vill vara förberedda när regeringen lägger fram förslaget på nytt.

– Målsättningen är att organisera ett motstånd så att vi är på fötterna när förslaget kommer tillbaka. Det behöver inte handla om sex månader som regeringen pratar om utan de lägger det när tiderna ser bättre ut och kritiken har svalnat. Det är så nutidens politik ser ut, säger hon.

I veckan planeras flera aktiviteter. Bland annat kommer det hållas ett möte på Stockholms universitet på tisdag eftermiddag om hur kampen mot stiftelsereformen går vidare, ett uppstartsmöte för gruppen "Våra aktivitet är inte till salu!" i Uppsala på onsdag samt möten i Göteborg och Lund på torsdag. Sandra Lindquist vill inte spekulera i vad mötena leder till utan säger att det är upp till rörelsen att tillsammans komma fram till vilka frågor de vill driva och hur. Men att en ny studentrörelse i Sverige är född och här för att stanna är hon säker på.

– Det finns ett uppdämt behov av studentrörelser eftersom det inte har hänt så mycket på flera decennier rent aktivistiskt. Det har saknats en rörelse som arbetar för att radikalt förändra universiteten.

Annons

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu