• En indisk kvinna köper generisk medicin i Allahabad. Frihandelsavtalet TPP kan göra det svårare för billiga konkurrenter till patenterade mediciner att bli godkända.
  • Japanska protester mot frihandelsavtalet TPP.
Fria Tidningen

Läcka avslöjar storföretagsvänligt avtal

Utvidgad upphovsrätt, rätt att patentera medicinska procedurer och svårare att få billiga kopior av mediciner godkända – det är en del av innehållet i det enorma frihandelsavtalet TPP som har varit hemligt fram till att Wikileaks läckte ett utkast på ett kapitel av avtalet i förra veckan.

Målet är att Transpacific Partnership, TPP – världens största frihandelsavtal omfattande 40 procent av världens BNP – ska vara färdigförhandlat innan årets slut. De flesta länder runtom Stilla havet omfattas av avtalet, med Kina som viktigt undantag.

Hittills har mycket lite varit känt om vilka förslag som diskuterats eller vad de olika ländernas positioner är – och det lilla som blivit offentligt har kommit ut genom tidigare läckor. Inte ens de förhandlande ländernas parlament har haft tillgång till materialet. 700 näringslivsrepresentanter (enbart i USA) har däremot haft insyn i förhandlingarna som rådgivare till den amerikanska delegationen.

Men i slutet av förra veckan publicerade Wikileaks ett 95-sidigt utkast till avtalets kapitel kring intellektuell äganderätt, med de olika ländernas förhandlingspositioner noterade. Det innehåller kontroversiella förslag på område efter område:

• Upphovsrätten ska utsträckas till som minst 70 år efter upphovsmannens död, enligt ett förslag så mycket som 100 år efter upphovsmannens död, och 95 år för företagskontrollerade verk. Detta berör även länder utanför frihandelsområdet, då det kommer att hålla många äldre verk från de länderna utanför "informationsallmänningen". Enligt en analys av organisationen Knowledge Ecology International kan avtalet också komma att begränsa citaträtten jämfört med i dag, fast den delen av avtalstexten är mycket teknisk och svårtolkad.

• Kriminalisering av tjänster som kringgår kopieringsskydd, låsning av en mobiltelefon till en viss plattform och liknande tekniska system – i USA:s förslag oavsett om systemen skyddar ett upphovsrättsskyddat verk eller inte.

• Möjlighet att patentera medicinska behandlings- och diagnosmetoder så länge de inkluderar "metoder att använda en maskin, industriprodukt, eller materialkombination". Tankesmedjan Public Citizen tolkar det som att det enda som uttryckligen utesluts är "kirurgi som du kan utföra med dina bara händer" och motsvarande.

• Patent på mediciner ska kunna utsträckas under längre tid och processen för att få generiska konkurrenter godkända bli mer komplicerad. Möjligheterna att använda generiska kopior till patenterade livsnödvändiga mediciner begränsas till ett snävt spektrum sjukdomar.

– Dokumentet påminner om en önskelista från storföretagen, kommenterar Maria Sutton från Electronic Frontiers Foundation.

De flesta frågor är inte färdigförhandlade ännu och åtminstone några av länderna opponerar sig mot de nuvarande skrivningarna. I USA har samtidigt kritiken växt både bland demokrater och republikaner. Två tredjedelar av demokraterna i Representanthuset skrev exempelvis under en protest mot nuvarande regler som bara tillåter kongressen att rösta ja eller nej till avtalet, men inte föreslå tillägg.

Samtidigt fortsätter förhandlingarna om TTIP, frihandelsavtalet mellan EU och USA, som tillfälligt paralyserades under det amerikanska budgetbråket. I förra veckan avslutades den andra förhandlingsomgången. Liksom för TPP är avtalsinnehållet hemligt; under oktober avslöjade granskningsorganisationen Corporate Europe Observatory att de två viktigaste företagslobbygrupperna, Business Europe och American Chamber of Commerce, varit nära inblandade i att utforma reglerna för förhandlingarna.

Fakta: 

TPP

Transpacific partnership, TPP, är en frihandelsavtal som sedan 2010 förhandlas mellan 12 länder runt Stilla havet, inklusive USA, Japan, Australien och Chile.

Avtalet kommer ha stora följder för hur intellektuella rättigheter definieras och skyddas i framtiden, även för länder utanför avtalsområdet.

Kritiker menar att avtalet kan leda till begränsningar av yttrandefriheten och rättssäkerheten samt att det kan hindra innovation och fattigdomsbekämpning. Kritik riktas också mot att förhandlingarna saknar transparens och att företagslobbyister, men inte folkvalda, tillåts påverka avtalet.

Källa: EFF

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu