• Ian Fiddies ger tips till Ingegerd Märs som besöker cykelköket tillsammans med sonen Loa.
Fria Tidningen

Omställning pågår

De senaste åren har omställningsrörelsen vuxit sig allt starkare i hela Sverige. Men fortfarande återstår ett enormt arbete för att få människor att ställa om till en mer hållbar livsstil. Fria pratade med Elinor Askmar och Jan Forsmark om var rörelsen står idag och om vad som behöver hända framöver.

I en källarlokal på Vegagatan i Göteborg visar Ian Fiddies för Ingegerd Märs hur hon ska göra för att laga sin cykel.

Ian är en av cirka trettio köksmästare som hjälps åt att driva cykelköket som öppnade för en dryg månad sedan. Det hela går ut på att man kommer dit med sin cykel och berättar vad det är för problem med den, sedan får man laga den själv, med hjälp från en köksmästare.

– Ofta har man kanske ett problem när man kommer hit, men sen upptäcker man att det är fler saker som också behöver fixas, säger Ian.

Han berättar också att det ofta händer att de som är där hjälper varandra och utbyter kunskaper, vilket också är en av tankarna med cykelköket.

I samma lokal som cykelköket finns det även ett klädotek och ett hackerspace. Allt är en del av omställningsverkstaden – en ”gör det själv”-inriktad mötesplats som startats på intiativ av Omställning Göteborg.

– På senare år har vi sett att det har funnits ett stort behov av fysiska mötesplatser, därför startade vi det här, säger Elinor Askmar, handläggare på Studiefrämjandet och aktiv i omställningsrörelsen. Hon menar att det konkreta, att göra saker själv och inte bara vänta på att någon annan ska göra dem, är en av grundbultarna inom rörelsen.

– Påverkansarbetet tror jag kommer lite av sig självt. När man gör konkreta saker händer också någonting i huvudet. Då inser man att det är roligare att byta kläder än att shoppa till exempel, säger hon.

Om tio år hoppas hon att det ska finnas verkstäder som denna i varje stadsdel i Göteborg. Hon hoppas också att fler ska välja att bo mer miljövänligt – mer kollektiva boendeformer men också fler enkla typer av boenden. Men framförallt menar hon att vi måste återskapa relationerna mellan människor.

– Konsumtionssamhället blir som ett symptom på en längtan vi människor har efter varandra. Vi försöker shoppa oss till status, för att vi saknar starka sociala gemenskaper att ingå i.

Hon tror också att det kommer bli lättare att möta de klimatkollapser som sannolikt kommer att komma i framtiden om vi blir bättre på att samarbeta.

En som har varit med länge i omställningsrörelsen är Jan Forsmark. Ända sedan 1970-talet har han intresserat sig för hur vi kan ställa om till en hållbarare konsumtion, men det är först de senaste åren som han tillsammans med andra aktivister har fått omställningsrörelsen i Sverige att växa.

– Våren 2009 var det stora genombrottet för oss, sedan dess har det trappats upp för varje år, säger han.

När han ska peka på styrkorna med Omställning Sverige idag nämner han den stora bredden. I dag finns det omställningsgrupper över hela landet. Några av de starkaste orterna är till exempel Alingsås, Tranås och Värmdö.

– Studieförbund, alternativa banker, Diakonia och många andra har också börjat engagera sig, samtidigt som media har börjat rapportera mer om de här frågorna, säger Jan Forsmark.

Att det ändå händer alldeles för lite, särskilt på det politiska planet, tror han beror på att det finns en rädsla hos politikerna att gå emot strömmen.

– Många kommunpolitiker vågar inte ta till sig av omställningsidéerna eftersom det går emot hela den tillväxtidé som de har baserat sin politik på.

Men även där ser han hur det börjar vända. Den senaste tiden har han till exempel varit ute och informerat om omställningsrörelsen för kommunpolitiker och länsstyrelser.

I framtiden hoppas Jan Forsmark precis som Elinor Askmar att det ska bli enklare för de som vill ställa om sin konsumtion att faktiskt kunna göra det.

– Inom tio år måste vi odla mer själva än vad vi gör idag. Vi måste åka mycket mer kollektivt och vi måste sluta slösa på energi. Dessutom måste vi få en mycket hårdare lagstiftning kring miljögifter, säger han.

Fakta: 

Omställning Sverige...

...är den svenska delen av det internationella Transition Towns-nätverket.

Målet är att samla människor för att kunna möta de utmaningar som följer av kombinationen oljetopp och klimatförändringar.

Finansieringen sker till stor del genom Hela Sverige ska leva! – en riksorganisation för föreningar som vill utveckla den svenska landsbygden.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu