Debatt


Skärgårdsskjutfältet

Göteborgs Fria

Försvarets blyutsläpp – hot mot havsmiljön

Höga halter av bly kan leda till förgiftning med dödlig utgång för både människor och djur. Att militären har tillstånd till utökat skjutande, vilket leder till utsläpp av att två ton bly är svårt att förstå, skriver nätverket Fredsam.

Naturvårdsverket, regeringens centrala miljömyndighet som arbetar för ett stärkt och breddat miljöansvar i samhället har i sitt remissvar till Miljödepartementet inga synpunkter på militärens blyutsläpp i Göteborgs södra skärgård. Kemikalieinspektionen, som är myndighet för de övergripande kemikaliefrågorna och som ska driva på utvecklingen för en giftfri miljö, blev inte ombedda att yttra sig i remissrundan över militärens krav på ökade utsläpp av tungmetaller i skärgården.

Kemikalieinspektionen är den myndighet som har tagit del av flera nyare forskningsrapporter där resultaten visar ”att bly har effekter på det centrala nervsystemet hos människor vid betydligt lägre blyhalter i blodet än vad man tidigare sett.”

På global nivå anser WHO att ”ytterligare ansträngningar krävs för att fortsätta minska användningen av bly och minska miljö- och yrkesmässig exponering, särskilt för barn och kvinnor i fertil ålder.

Ett förslag har tagits fram av Kemikalieinspektionen till en gemensam EU- klassificering av rent bly. Det innebär att rent bly klassificeras som reproduktionstoxisk kategori 1 det vill säga påverkar fertiliteten och kan skada fostrets utveckling. Kemikalieinspektionen konstaterar att reproduktionstoxiteten och påverkan av det centrala nervsystemet inte är de enda hälsofarorna med bly, men är de effekter som påverkar vid lägst koncentration och exponering. Vid riktigt höga halter kan bly leda till förgiftning med dödlig utgång för både människor och djur.

Mot denna bakgrund är det svårt att förstå hur Försvarsmakten har fått tillstånd av länsstyrelsen i Göteborg att utöka antalet skjutdagar från 20 till 115 dagar/år och släppa ut två ton bly och ett ton koppar per år i Göteborgs södra skärgård. Både människor, djur och natur utsätts för ett miljöexperiment som ingen i dag vet konsekvenserna av.

• Varför har blyad bensin förbjudits?

• Varför vill EU:s livsmedelsmyndighet Efsa (European Food Safety Authority) sänka referensvärdet för blodblyhalten till tolv mikrogram per liter?

• Varför har EU-kommissionen föreslagit att gränsvärdet för bly i inlandsytvatten ska sänkas från 7,2 till 1,2 mikrogram per liter?

• Varför görs inga geokemiska undersökningar av dagens halter av bly i vattendrag och på mark, för att kunna utföra miljökonsekvensanalyser utifrån dessa innan Försvarsmakten ges tillstånd att utöka användningen av blyammunition?

Göteborgs Stad och Göteborgs miljöförvaltning är de enda av åtta remissvar till Miljödepartementet där man framhåller att detta utökade tillstånd är oacceptabelt. De övriga sex svaren innehåller endast smärre invändningar eller inga alls. Mest anmärkningsvärt är Naturvårdsverkets svar: ”Naturvårdsverket har inga synpunkter på det överklagade ärendet.”

Försvarsmakten hävdar sin rätt att använda ammunition av bly, eftersom den har bättre kvalitet än den nya blyfria ammunitionen. Det finns dessutom stora mängder gammal blyammunition i lager som ska användas enligt Försvarsmakten.

Nu ligger ärendet hos regeringen att avgöra om Försvarsmakten ska ha ensamrätt att släppa ut farliga tungmetaller, som bevisligen är ett hot mot miljö och människors hälsa.

Miljöministern Lena Ek uttalade sig efter en granskning av blyföroreningar vid skjutbanor som SVT gjort. ”Alla vet att bly är ett väldigt farligt miljögift” och samtidigt konstaterade hon att det är kommunernas ansvar att ta hand om det skadliga blyet. Kommunerna har emellertid ingen rätt att säga nej till var Försvarsmakten vill förlägga sina militära skjutövningar, då de i nationens intresse har företrädesrätt att besluta i dessa frågor.

Det är dags att ta människors oro i Göteborg och i övriga Sverige på allvar. Försvarsmaktens brist på ansvar för de konsekvenser som denna miljöförstöring medför, kommer speciellt att drabba uppväxande generationers liv och hälsa.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu