Vardagen för Europas instängda djur | Fria.Nu
  • Utställningen Zoo world av fotografen Julia Lindemalm undersöker människans förhållande till djurparker.
Skånes Fria

Vardagen för Europas instängda djur

Miljoner människor besöker varje år en djurpark, men de flesta står bara någon minut vid varje bur. Fotografen Julia Lindemalm har med sin analoga kamera stannat längre och fångat djurens allt mer krympande värld. Nu visas resultatet utställningen Zoo world på Galleri Format i Malmö.

Zoo world består av bilder från tio djurparker runtom i Europa. Bilderna visar en sorts vardagsrealism av djuren och ställer frågor om människans självpåtagna roll som härskare.

– Över 700 miljoner människor besöker en djurpark varje år. Jag ville undersöka vad djurparkerna har för funktion, säger Julia Lindemalm.

Under sina besök på Europas djurparker studerade hon människans obesvarade kärlek till djuren.

– Det är en alternativ värld som ser likadan ut oavsett land. Vi arrangerar naturen och ökar avståndet till det vilda som vi längtar efter. Folk kollar väldigt snabbt. Gör inte djuret något kul så går man vidare. Jag har använt en analog kamera så jag har stått länge vid djuren och sett deras stressbeteenden. Bland det värsta var en noshörning på Berlin zoo som skavt av sitt horn mot dörren till sitt stall. Djuren hamnar i loopar, det är ett ett tecken på frustration och uttråkning som beror på att de är instängda i artificiella utrymmen.

Vad kom du fram till att djurparkerna har för funktion?

– Det är fantastiskt att se vilda djur, men djuren kommer inte i första rummet. Trots parkernas marknadsföring om artbevarande är det business som går först. Vi kan inte lära oss mycket om djur när de inte får vara i frihet. Jag tror mer på ekoturism och att folk ska förstå att djuren är värdefulla i naturen.

Zoo world har vernissage på Galleri Format den 9 november kl 15–18. Utställningen har tidigare visats på Galleri Kontrast i Stockholm.

Annons

Rekommenderade artiklar

Asylaktivister intar Dramaten

Det är inte alla fria teatergrupper som får ställa sig på Dramatens scen. I helgen gör skådespelarna och aktivisterna i No border musical det.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu