Han ser bakom ideologiernas bländverk | Fria.Nu

Recension


Film
The pervert's guide to ideology
Regi Sophie Fiennes I rollerna Slavoj Zizek

  • Slavoj Zizeks analyser äger rum i en miljö som liknar den i filmerna, här resonerar han kring Full Metal Jacket.
Fria Tidningen

Han ser bakom ideologiernas bländverk

Vad har alla ideologier gemensamt och vilka drifter hos människan ligger bakom dem? Det frågar sig den slovenske filosofen Slavoj Zizek i en ny film.

Ett helt år efter visningen på fjolårets Stockholm filmfestival är det äntligen biopremiär för Sophie Fiennes The pervert's guide to ideology. Uppföljaren till hyllade The pervert's guide to cinema erbjuder precis vad alla Zizek-fans vill ha: en rapp filosof-superstar som snabbdiagnosticerar både oss och vårt sjuka samhälle genom (framför allt) klassiska Hollywood-filmer.

Som titeln avslöjar tar hen sig denna gång an våra ideologier, så även religion och konsumism vilka beroende på definition kan räknas dit. Slavoj Zizeks lacanska läsningar är omväxlande roliga och lärorika. Hen erbjuder inte direkt hopp om mänskligheten men ser en ljusning i arabiska våren och Occupy. En väl optimistisk och kontextbunden analys, kan man tycka så här i efterhand.

Zizeks styrka är att visa upp filmens alternativa verkligheter. I undertexterna upptäcker hen de drifter som förmedlas, och de är mörkare än vad vi vill låtsas om. Den största nackdelen är att när man väl har stiftat bekantskap med honom aldrig mer går på bio med samma ögon. Men det kan man stå ut med – hellre det än att leva i tron att Sound of music är en antinazistisk film.

Fakta: 

A pervert's guide to ideology har premiär 8 november i bland annat Stockholm och Lund. I Göteborg på Capitol från december.

Annons

Rekommenderade artiklar

Mer Afzelius än progg

Recension

Filmen om Björn Afzelius är gripande men allt fokus på det privata sker på bekostnad av ett politiskt perspektiv.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu