Visuell attack mot Vattenfall | Fria.Nu
  • Kreativ aktivism i form av en videoprojektion vid Vattenfalls huvudkontor.
Fria Tidningen

Visuell attack mot Vattenfall

Vattenfalls huvudkontor har fått oväntat besök. En grupp konstaktivister vill uppmärksamma företagets kolanvändning i Tyskland genom videoprojektion.

I söndags genomförde en grupp konstnärer och miljöaktivister en så kallad gerillaprojektion vid Vattenfalls huvudkontor i Solna. Klipp från en protest i Berlin mot Vattenfall för två veckor sedan projicerades på ett hus. Samma dag hölls en folkomröstning i staden om att köpa tillbaka elnätet från företaget.

Syftet med den visuella attacken var att uppmärksamma allmänheten på Vattenfalls kolanvändning i Tyskland, berättar Emma Örn, en av aktivisterna. Det var söndag och inte många såg projektionen. Men det var inte heller omgivningens eller Vattenfalls omedelbara reaktioner man ville åt. Poängen var att filma projektionen, sprida den på internet och ge återkoppling till de tyska aktivisterna. Tack vare dokumentationen får aktionen fortsatt liv på nätet.

– Att ta en protest från ett land och visa den i ett annat land är både politiskt nödvändigt och konstnärligt intressant, säger Emma Örn. Vi låter aktionen ge resonans på olika geografiska platser, genom att visa upp den iscensätter vi aktionen där det behövs.

Gruppen var nyligen på plats i Berlin för en workshop om kreativ aktivism och det var då idén uppkom. Men tanken att påverka politiskt genom konsten har vuxit fram över tid. Gruppen har en bakgrund inom teater och videokonst och vill vara del av en internationell konstaktivistisk rörelse. Särskilt klimatfrågan måste diskuteras över gränserna, säger Emma Örn.

– Nästa steg är att de i Tyskland använder det här som exempel i sin nästa workshop. Gerillaprojektioner som studsar flera varv är ett medel att stärka varandra och kan ge en starkare effekt av de aktioner som äger rum.

Stora företag som Vattenfall blockerar övergången till förnyelsebar energi, menar aktivisterna. I Tyskland har Vattenfall fem kolkraftverk och bygger två nya.

– Det här är ett statligt svenskt företag, kanske borde vi som befolkning ta ett större ansvar för vad Vattenfall gör utanför Sveriges gränser. Vi tror på opinionsbildning som metod för politisk förändring. I det här fallet genom stigmatisering: vi vill sprida kunskap om ett företag och minska toleransen för vad de håller på med. Måla om bilden av Vattenfall så att den mer reflekterar verkligheten och blir en motbild av den greenwashing de själva ägnar sig åt, säger Emma Örn.

Över 80 procent av de röstande i Berlin sa ja till att återta elnätet i offentlig ägo, men valdeltagandet var för lågt och resultatet ogiltigförklarades. I september röstade Hamburg för ett återtagande av elnätet, uppger Financial Times.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu