"Bryt tystnaden om förtrycket i Turkiet" | Fria.Nu
Sarah Olsson

Debatt


Sarah Olsson
  • Demonstranter drabbar samman med turkisk kravallpolis den 10 september. Kvällen innan dog en regeringskritisk demonstrant i sviterna efter att ha träffats av en tårgaspatron i huvudet.
Fria Tidningen

"Bryt tystnaden om förtrycket i Turkiet"

När Turkiets premiärminister besöker Sverige måste vår regering ta chansen att ställa kritiska frågor om det tilltagande förtrycket i landet, skriver frilansjournalisten Sarah Olsson.

I dag anländer Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan till Sverige. Under besöket kommer Erdogan att ha överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt. Jag vet inte vad Reinfledt ämnar att ta upp med den man som sägs ha honom som ”sin bäste vän i Europa”, men jag hoppas att en betydande del av dessa samtal inte kommer att bestå av småprat om deras gemensamma intresse fotboll.

Sedan Erdogan kom till makten i Turkiet för 10 år sedan, har han blivit allt mer radikal. Genom att både införa lagar och komma med olika uttalanden om hur turkar ”bör” agera, insnävs turkarnas personliga frihet allt mer. Genom uttalanden som till exempel att alla turkar bör skaffa minst tre barn, genomförande av helt avskrivna studielån om man under eller efter sina studier gifter sig och restriktioner gällande alkohol driver Erdogan Turkiet alltmer mot något som många menar liknar ett nytt Iran. Var för sig kan Erdogans lagar och uttalanden verka harmlösa, men sammantaget blir det tydligt att Turkiet är på väg mot en alltmer centralstyrd, islamistisk stat.

De brutala angrepp på demonstranter som gjordes under Gezi-parkprotesterna i Istanbul i somras upprörde många. Men till skillnad från andra EU-länder har Reinfeldt inte med ett ord (åtminstone inte officiellt), fördömt eller ens tagit upp Erdogans agerande, varken före, under eller efter protesterna. Reinfeldt förblev tyst inför det brutala polisvåld som orsakade tusentals skadade och minst sju människors död. Han förblev också tyst inför de utvisningar som gjordes av utländska både civila och journalister, däribland jag själv.

Erdogans senaste utfall, som han kom med i dagarna, gäller att kvinnliga och manliga universitetsstuderanden inte ska få dela samma studentboenden. Att kvinnliga och manliga studenter skulle dela boenden, om så endast gemensamma utrymmen, anser Erdogan strida mot Turkiets ”konservativa och demokratiska karaktär.” Då en journalist under en presskonferens på flygplatsen i Ankara innan Erdogans avfärd till Finland, frågade honom om detta inte var var och ens ensak, svarade Erdogan spydigt:

– Skulle du själv vilja att ditt barn levde så?

Då Reinfeldt nu förebereder sig inför sitt möte med Erdogan skulle jag vilja att han funderar på vilket Turkiet Erdogan just nu håller på att skapa och ställer sig frågan:

– Skulle jag själv vilja att mitt barn levde så?

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria.Nu