Patricia Lorenzoni.

Synpunkten


Patricia Lorenzoni
  • Bilar från brittiska Home Office turnerade London med budskapet ”Illegalt i Storbritannien? Åk hem eller bli arresterad”.
Fria Tidningen

Storbritannien sluter sig kring sig självt

Hoten mot demokratin bör inte reduceras till fascismens synliga attribut, skriver Patricia Lorenzoni.

”Vi är utbildare, inte gränsvakter.” Så avslutas ett öppet brev undertecknat av 280 brittiska universitetslärare, publicerat i The Independent 24 oktober. Brevet kritiserar bland annat två brittiska universitet, Sunderland och Ulster, som börjat kontrollera utländska studenter med fingeravtrycksscanning.

Kraven på intensifierad övervakning av utländska studenter kommer från inrikesministeriet, Home Office. Mina brittiska universitetskolleger talar om en vardag allt mer präglad av invandringspolitikens absurditeter. ”Vi är den inre inre gränskontrollen”, som en kollega uttrycker det. På hans universitet måste visumstudenterna skriva på en lista varje vecka. Och personal från Home Office har informerat lärarna om att det är brottsligt för dem att ge sina studenter råd i migrations- och visumärenden.

Storbritannien stänger sig om sig självt. Och det är inte längre bara människor från syd som drabbas. Jag har en kanadensisk vän som nyligen fick veta att han måste lämna Storbritannien. Han disputerade vid ett brittiskt prestigeuniversitet, har jobbat sedan disputationen, har erbjudande om fast anställning och är sedan flera år gift med en brittisk medborgare. Likväl nekas han visum. Att arrangera internationella konferenser blir också allt svårare; inbjudna deltagare nekas visum.

Universitetsvärlden är speciell. Å ena sidan är den privilegierad och prestigefylld. Å andra sidan är den genom sin internationella karaktär, sin närhet till de yngre generationerna och sitt beroende av det offentliga också känslig både för den hårdnande invandringspolitiken och för den allt mer långtgående kriminaliseringen av motstånd. Hur ska man ordna en konferens när den utländska dignitär som ska hålla öppningstalet nekas visum? Hur ska man undervisa när ens protesterande studenter fängslas och bötfälls?

Utanför akademins grindar är det inte bättre. I somras körde Home Office runt med stora skyltar på gatorna som uppmanade papperslösa att ”åka hem”, britter att agera angivare och där statistik över genomförda deportationer redovisades. Och själva deportationerna har lagts ut på entreprenad till G4S, det beryktade säkerhetsbolag som också agerar skyddsvakter åt israeliska bosättare på ockuperad mark.

Säkerhet är en lönsam business. Och våldsam. Under tvångsdeportationerna har folk misshandlats så grovt att de i  några fall avlidit. När tabloiden Daily Express i dagarna manar till ett ”korståg” mot invandring, är det en redan befintlig politik de hakar i.

Detta är Storbritannien 2013. Det har rapporterats en hel del i svenska medier om Grekland och Gyllene gryning som bilden av demokratins kris. Och rätt så. Men det är riskabelt om hoten mot demokratin reduceras till fascismens igenkännbara attribut. Storbritannien, har vi vant oss vid, är i alla fall mer eller mindre ”som oss”. Men flera av mina brittiska kolleger har redan slutat tala om fascismen som ett framtida hot. De talar om den som någonting de lever här och nu.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu