Med nål och tråd in i samtiden | Fria.Nu
  • I utställningen Med nya ögon- 22 tolkningar av skånskt yllebroderi som nu pågår i Trelleborg deltar skånska konstnärer, journalister, tatuerare och glaskonstnärer med mera. Bland annat visas ett broderi av serietecknarna Sara Granér och Hanna Stenman.
Skånes Fria

Med nål och tråd in i samtiden

En graffitimålning, broderade seriefigurer, en resttygsmobil och en dyna om första mensen. Det är bara några av verken som visas upp i utställningen Med nya ögon – 22 tolkningar av skånskt yllebroderi på Trelleborgs museum.

Utställningen skapades av Skånes hemslöjdsförbund som en del av Hemslöjdens 100- årsjubileum 2012. Tanken var att låta de inbjudna konstnärerna göra något som speglar den tid vi lever i, inspirerat av de traditionella yllebroderierna. En del har valt att hålla sig till det traditionella formatet men använder sig av en ny teknik, så som Ladislav Kosa och David Krantz i sin kaledjodyna, en film där broderade figurer växer in i varandra och skiftar form till tonerna av en skånsk polka. Andra, som Sussi Täck, tar fasta på att yllebroderiet stod för en kvinnogemenskap. Till utställningen har hon gjort en mobil av resttyger där hon låtit femton kvinnor nämna kvinnor som har varit viktiga för dem, namnen har hon sedan broderat på mobilen.

– Det här med kulturarvet är en stor inspiration för många som sysslar med hantverk, man vänder gärna tillbaka till det traditionella och vi kan se att det finns en mall för hur det ”ska” göras. Vi ville väcka tanken ”får man lov att göra så här?”, och inspirera folk att skapa utifrån sina kunskaper och förutsättningar, säger Kalle Forss på Slöjd i Skåne.

De broderade figurerna på Marie Wetterstrands dynor har fått många att haja till. Med namn som förstamensendynan, förstasexetdynan och missfallsdynan illustrerar de viktiga kvinnliga livsmarkörer.

– Jag ville titta på vad det finns i kvinnors liv som det är tyst om. Alla dessa saker är stora och omvälvande, och något som du möjligtvis pratar med din bästa vän om, men som du intetar upp på fikarasten på jobbet, säger Marie Wetterstrand.

Varje dyna som hon skapat har en livmoder i mitten och är fyllda av detaljer som en blodig binda eller en penis broderade i kedjestygn.

Dynorna har blivit bland de mest uppmärksammade verken på utställningen, och Marie har fått mejl från kvinnor som vill berätta hur mycket de uppskattar dem. Under vernissaget på Liljevalchs stod Marie och studerade folks reaktioner.

– Många damer som fick syn på dem sa ”Åh, där är sånt där skånskt yllebroderi!”. När de sedan kom närmare och såg motiven blev de lite paffa. En del tyckte att det var roligt, andra gillade det inte lika mycket.

Hon försöker ofta att väva in ett politiskt och feministisk budskap i sina broderier.

– Med de här dynorna hoppas jag få folk att börja prata mer om saker som det första sexet eller erfarenheter av missfall. Eller i alla fall reflektera kring varför det är sådant tabu att prata om det.

Till utställningen i Trelleborg är ett rum även tilldelat Söderslätts hemslöjdsförening, som visar upp nytolkningar av yllebroderi på bland annat jackor, väskor och kuddar. Museet ordnar brodericafé med Söderslätts hemslöjdsförening och workshops i fritt yllebroderi under hösten och vintern.

Utställningen pågår fram till den 23 februari 2013 på Trelleborgs museum, Stortorget 1, Trelleborg

Annons

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu