Krönika: Klimatdebatten – som att polera en bajskorv | Fria.Nu
Skånes Fria

Krönika: Klimatdebatten – som att polera en bajskorv

En dag upptäckte jag att taket i mitt hus läckte. Vatten rann i strida strömmar ner för innerväggarna. Jag förstod att mitt hem så småningom skulle bli obeboeligt om jag inte gjorde något åt saken. Jag lappade och lagade men vattnet fortsatte att rinna genom taket.

Snart insåg jag att jag var tvungen att lägga om min livsstil. Att mitt levnadssätt var orsaken till läckorna i taket. Om jag slutade gå runt så mycket i huset, om jag slutade stänga dörrarna så hårt skulle jag få bukt med problemet.

Jag tog hjälp av nya tekniska hjälpmedel för att laga taket och lade om mitt liv men vattnet fortsatte att rinna ner för mina väggar. En dag rasade huset över mig. Bjälkar och betong pressade mig mot golvet och just som livet lämnade min krossade kropp insåg jag att jag låg på mjuk sand. Jag hade fokuserat på läckan i taket utan att se att grunden som mitt hus stod på var instabil. Huset hade varit utdömt från första början.

I slutet av september presenterade FN:s klimatpanel sin rapport. Rapporten fastslog att klimatförändringarna med 95 procents säkerhet beror på människan. När chocken hade lagt sig över att ytterligare en öppen dörr slagits in började klimatångesten behandlas i radio, tv och tidningar. Samma fråga upprepades om och om igen:

”Vad kan jag göra för att förhindra att kommande generationer tvingas leva i en värld där haven svämmar över, där öknarna breder ut sig och där mat blir allt svårare att odla?”

Experterna rynkade sina pannor och svarade. ”Du kan sluta flyga till Thailand, sluta köra bil lika ofta, köpa dina kläder på second hand och handla ekologiska grönsker.” De okunniga drog sig tillbaka viskande: ”Förlåt, jag ska bättra mig.”

De är inte ignoransen mot dem som inte har råd med bil eller Thailandsresa som skrämmer mig mest. Många i Sverige lever redan klimatsmart av den enkla anledningen att de är fattiga. För att inte tala om de miljontals människor i Indien eller Kongo-Kinshasa vars koldioxidutsläpp motsvarar en fjärt om man jämför med en medelklass-svensk.

Nej, det som skrämmer mig är den totala avsaknad av systemkritik som finns i klimatdebatten. Vi lever alla i system som uppmuntrar till rovdrift på människa och natur. En systemkritisk handling kan vara minst lika klimatsmart som en utebliven Thailandsresa.

Grunden som vårt hus står på är rutten och det spelar ingen roll om vi lagar taket med en luddig matta flätad av grön ekonomi, grön kapitalism eller grön tillväxt. Om vi inte murar om fundamentet som vårt samhälle står på kommer det slutligen rasa över oss alla.

Annons

Rekommenderade artiklar

Att se snygg ut naken 

De flesta av oss drivs av mer narcissism än vi vill erkänna, skriver Simon Felix Adler.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu