Afghaner kräver ansvar för dödade barn | Fria.Nu
  • Dagrwal Khan Agha med en bild av hans dödade 14-årige son Asadullah och hans övriga barn samt deras farbror Malim Said Agha.
Fria Tidningen

Afghaner kräver ansvar för dödade barn

På begravningsplatsen i den afghanska byn Saracha finns tre nya gravar. Där vilar tre av de fem pojkar som för drygt två veckor sedan dödades i samband med en luftburen Natoattack.

Enligt de första rapporterna från den Natoledda Isafstyrkan var de fem dödade ”upprorsmän” som stred för ”fienden”, och det var därför de dödades i en riktad attack. Men Ahmad Zia Abdulzai, talesperson för provinsens guvernör, säger att en utredning slagit fast att de fem dödade inte hade några kopplingar till upprorsgrupperna i landet.

Två av dem var bröder, Wasihullah och Amanullah. Bröderna bodde nära kyrkogården i byn Saracha som ligger i närheten av staden Jalalabad i den östra provinsen Nangarhar. Brödernas pappa Qasim Hazrat Khan visar IPS platsen där bröderna dödades, alldeles i närheten av hans hus.

Amanullah var 21 år gammal och var gift och hade tre döttrar. Hans pappa visar upp en id-handling som visar att sonen sedan i våras har arbetat för de afghanska säkerhetsstyrkorna. Hans lillebror Wasihullah var bara tio år gammal och gick i femte klass i den lokala skolan.

På fredagskvällen den 4 oktober var bröderna tillsammans med 14-årige Sahebullah, som arbetade som lärling i en järnhandel i Jalalabad.

De tre var tillsammans med två andra pojkar - Asadullah Delsos, 14, och Gul Nabi, 15.

Qasim Hazrat Khan säger att de fyra pojkarna och den unge mannen satt ute i det fria utanför hans hus. Klockan var närmare tio på kvällen när han plötsligt hörde flera skottsalvor.

– När det hade slutat gick jag upp på taket och såg åtminstone två helikoptrar och längre bort några förarlösa flygplan.

Plötsligt började skjutandet igen och Khan begav sig in i huset.

– Där var jag fram tills jag hörde någon ropa ”broder, de har dödat dina barn”.

Khan gick ut och försökte ta sig fram till barnen, men blev bortmotad av amerikanska soldater. Enligt honom dröjde det långt in på natten innan de skjutna togs till sjukhuset i Jalalabad.

Fjortonåriga Asadullahs far Dagarwal Khan Agha, som arbetar på stadens fängelse, mottog ett telefonsamtal tidigt på lördagsmorgonen. Fram till dess hade han trott att sonen hade sovit över hos sin farmor och farfar i Saracha.

– Jag fick beskedet att jag måste bege mig till sjukhuset. Men när jag kom fram fick jag veta att min son var på bårhuset, berättar Dagarwal Khan Agha.

Asadullahs farbror Malim Said Agha säger att det är obegripligt att de unga pojkarna misstogs för att vara upprorsmän.

– De var ju bara barn. Amerikanerna dödade oskyldiga människor. Det har dessutom medgetts av de afghanska myndigheterna, säger han.

Hittills har dock inte den Natoledda Isafstyrkan officiellt bekräftat att attacken var ett misstag, utan bara påpekat att händelsen kommer att utredas.

Enligt offrens familjer har dock representanter för Nato vid ett möte medgett att attacken var ett fatalt misstag.

– Två amerikaner bad om ursäkt och medgav att de dödat oskyldiga personer, säger Malim Said Agha.

Alla anhöriga till de dödade som IPS talat med säger att de blivit erbjudna kompensation för det som hänt.

– Amerikanerna sa att de skulle hjälpa oss, nu och i framtiden. De erbjöd inga pengar, men efter mötet hittade vi säckar med mat. Vi var alla överens om att vägra ta emot detta. Vi är fattiga, men vi säljer oss inte för vårt eget blod, säger Agha.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu