EU storsatsar på libyska gränsen | Fria.Nu
  • Italiensk kustbevakningen tar emot flyktingar som räddats från båtkatastrofen utanför Lampedusa den 3 oktober som skördade minst 350 liv.
Fria Tidningen

EU storsatsar på libyska gränsen

För att minska antalet flyktingar som tar sig från Afrika till Europa lanserar EU en ny operation i Libyen. Samtidigt förvärras situationen för flyktingarna i det laglösa landet.

Med sin 170 mil långa kustlinje mot Medelhavet är Libyen ett viktigt transitland för människor som vill ta sig från Afrika till Europa. Nu lanseras operationen Eubam Libya som enligt EU:s utrikestjänst ska ”stärka de libyska myndigheternas möjligheter att förhindra gränsöverskridande brottslighet, inklusive människosmuggling och illegal migration”.

I praktiken ska operationen leda till att det ska bli svårare för migranter att ta sig från Afrika till Europa.

Den 1 december öppnar högkvarteret för Eubam Libya i Tripoli. Sedan i våras har ett 40-tal EU-tjänstemän och experter arbetat från provisoriska kontor på lyxhotellet Corinthia – samma hotell där blanda annat landets premiärminister Ali Zeidan huserar. Till våren ska drygt hundra personer arbeta med operationen som har en årsbudget på 30 miljoner euro.

Eubam-medarbetarna kommer inte jobba operativt med gränsbevakningen utan ska utbilda och träna libysk gränspolis och hjälpa den libyska regeringen att ta fram en långsiktig gränsbevakningsstrategi.

Privata vakter ska stå för säkerheten i det osäkra landet. Enligt nättidningen EUobserver kommer antingen ett brittiskt eller ett kanadensiskt säkerhetsföretag anlitas. Utöver bevakningen ska säkerhetsföretaget även genomföra en ”högkvalitativ säkerhetsanalys” och leverera övervakningsrapporter till EU-myndigheter.

Samtidigt förvärras situationen för de tiotusentals flyktingar som befinner sig i Libyen. Två år efter inbördeskriget som ledde till general Khadaffis fall är Libyen till stora delar ett laglöst land utan fungerande myndigheter och institutioner. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR finns det 75 000 registrerade flyktingar i Libyen, varav ungefär hälften är internflyktingar till följd av inbördeskriget och 14 000 är på flykt från kriget i Syrien.

Libyens 22 flyktingcenter är överfulla och enligt The Guardian har myndigheterna nu börjat husera flyktingar i Tripolis zoo som har varit stängt sedan upproret 2011. I närheten av lejon, apor och krokodiler trängs 17 människor i varje cell.

Biståndsorganisationer har larmat om brist på mat och bastjänster som vatten, sanitära anläggningar och sjukvård i de överfyllda flyktinglägrena. Den utbredda fattigdomen och bristande säkerhet gör att allt fler tvingas ge sig iväg på de livsfarliga båtresorna mot Europa.

Enligt UNHCR lämnade 32 båtar med totalt 4 619 personer Libyen under september, en stor ökning jämfört med september 2012 då 775 personer flydde med båt. Tre av båtarna stoppades av libysk gränsbevakning och tvingades tillbaka till Libyen, en båt tog sig till Malta och resten till Italien.

Totalt har över 30 000 människor tagit sig över havet till Italien, bara i år.

Den höga risk som båtresorna innebär har gjort sig påmind i och med de senaste veckornas förlisningar som har skördat minst 380 människoliv.

Fakta: 

Eubam

European union border assistance mission to Moldova and Ukraine (Eubam) lanserades år 2005 och ska pågå till 2015. Syftet är att stärka Moldaviens och Ukrainas gränser enligt EU:s riktlinjer.

Den 1 december 2013 lanseras en liknande operation, Eubam Libya, i Libyen. Operationen har fått två års finansiering med möjlighet till förlängning.

Källa: Europeiska utrikestjänsten, EEAS

Annons

Rekommenderade artiklar

HRW: Bulgarien rånar flyktingar

Bulgariska myndigheter rånar och misshandlar flyktingar innan de tvingar dem tillbaka över gränsen till Turkiet enligt Human rights watch.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu