”I allt det hemska har det känts bra” | Fria.Nu
  • Kvarnby Folkhögskola.
Skånes Fria

”I allt det hemska har det känts bra”

En vecka efter att Kvarnby folkhögskola brunnit är verksamheten åter i gång.

– I allt det hemska har det har känts bra, vi är inte ensamma, säger Beata Zielinska, studierektor på Kvarnby folkhögskola.

Det var den 4 oktober som räddningstjänst larmades om en brand utanför Malmö. Den den vänsterorienterade Kvarnbys lokaler utanför Malmö stod i lågor.

– Det var ett skolhus från 1800-talet, stora värden har gått förlorade. En bildningstradition som suttit i väggarna, säger Beata Zielinska.

Polisen misstänker att det handlar om en mordbrand och har påbörjat en förundersökning. I sociala medier har det spekulerats i att det skulle kunna vara en hämndaktion utförd av nazister. Tidigare samma vecka utfördes en aktion mot en nazist i stadsdelen Slottstaden i Malmö.. Några dagar senare stod folkhögskolan värd för en anarkistisk bokmässa. Men polisen kan varken bekräfta eller dementera misstanken om att det skulle kunna finnas ett samband.

– Vi jobbar i ärendet så ser vi var vi hamnar. Tekniker har varit på platsen och gjort vissa fynd. Vi har också varit ute i området och sett oss om. Men vi har inga vittnen, säger polisens informatör Linda Pleym.

Stödet till folkhögskolan har inte låtit vänta på sig. Andra folkhögskolor, kursdeltagare, fastighetsägare och folk i största allmänhet har slutit upp och kommit med erbjudanden om att hjälpa till, säger Beata Zielinska.

– För att kanalisera den positiva energin har vi tänkt ordna en arbetsdag ute bland ruinerna och ta vara på stenar och andra detaljer som kan användas till det nya huset.

Arbetsdagen äger rum den 19 oktober ute på folkhögskolan klockan 10:00.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kunder filmas i hemlighet

Antalet övervakningskameror i butiker har ökat explosionsartat. Och många bryter mot lagen. Det visar länsstyrelsen i Skånes senaste tillsyn.

Skånes Fria

”Ett overkligt andetag”

Alexandra lät familjen veta hur hon ville ha det om hon inte skulle överleva operationen. Nu önskar hon att fler följde hennes exempel.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu