• I samtalsrummet på Göteborgs rättighetscenter tar juristen Anela Resic emot personer som utsatts för diskriminering. "Vi hör dagligen om utsatthet", berättar Resic.
Göteborgs Fria

Flera fall av diskriminering av romer

Diskriminering på bostadsmarknaden, av campingägare och av socialtjänsten. Det är några av de fall av diskriminering av romer som Göteborgs rättighetscenter driver. Ett problem är att polisens beslut inte omfattas av diskrimineringslagen.

– Vi hör så många berättelser, vi hör dagligen om olika gruppers utsatthet kopplat till alla diskrimineringsgrunder. Antiziganismen är i högsta grad levande, det är ett samhällsproblem, säger Anela Resic som är jurist och handläggare hos antidiskrimineringsbyrån Göteborgs rättighetscenter – mot diskriminering.

I år har centret bland annat drivit fall gällande en camping i Västra Götaland som kastade ut en familj med hänvisning till att ”vi har haft problem med sådana som er i alla år” och fall gällande diskriminering på bostadsmarknaden.

– Det handlar om personer som nekats bostäder och där hyresvärden sagt saker som att ”grannarna är rädda för sådana som dig” eller ”du passar inte in här” som motivering till nekandet, säger Anela Resic.

En del ärenden handlar också om socialtjänsten och omhändertagande av barn.

– Det är ett känsligt ämne med tanke på den mörka historia av tvångsomhändertaganden och sterilisering som finns i Sverige. Man upplever att man blir bemött som rom eller resande och inte som förälder, vi har tittat på några ärenden där socialtjänsten inte har haft något minoritetsperspektiv och i vissa fall inte verkar ha känt till att det är en erkänd minoritet.

Förra veckans avslöjande om att polisen registrerar romer väcker frågan om vart man kan vända sig om man blir diskriminerad av polisen. Anela Resic berättar att det bara var ett par dagar sedan som en person ringde rättighetscentret för råd.

– Hen ville göra en polisanmälan, men ringde oss istället för polisen, eftersom hen trodde att polisen inte skulle ta det på allvar.

Ett stort problem är att beslut som polis och rättsväsende inte omfattas av diskrimineringslagen, enligt Anela Resic.

– Det är bara bemötande som omfattas, men inte besluten. Även om vi har bevis för att ett beslut grundas på diskriminering så kan vi inte driva det ärendet, det är ett problem för många diskrimineringsbyråer.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Romer kördes iväg från Mölndal

På tisdagsmorgonen vräktes en romsk familj från en parkeringsplats i Mölndal. Inhumant, anser både Räddningsmissionen och det nystartade nätverket Tillsammans för Mölndal.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu