Fria Tidningen

Advokat och gynekolog får alternativt Nobelpris

Paul Walker, Raji Sourani, Denis Mukwege och Hans R. Herren. Det är årets Right Livelihood-vinnare som prisas för sitt arbete för mänskliga rättigheter.

För 33:e året i rad tillkännagavs i veckan vilka fyra som är årets vinnare av Right Livelihood-priset, det som också brukar kallas för det alternativa Nobelpriset. En av pristagarna är människorättsadvokaten Raji Sourani, som är den första palestinier någonsin att få priset. Han är chef och grundare för organisationen Palestinian centre for human rights (PCHR), som arbetar med att undersöka och dokumentera brott mot de mänskliga rättigheterna på Gazaremsan. Sourani har vid ett flertal tillfällen frihetsberövats och fängslats av israelisk militär och säkerhetspolis för sitt arbete och 1988, då han hölls i förvar utan rättegång utsågs han till en av Amnesty internationals samvetsfångar.

Bland vinnarna finns också gynekologen Denis Mukwege, från Demokratiska republiken Kongo, som arbetar för att hjälpa flickor och kvinnor som utsatts för sexuellt våld i det krigsdrabbade östra DR Kongo. Paul Walker från USA, vd i organisationen Green cross internationals miljösäkerhets- och hållbarhetsprogram, får priset på grund av sitt arbete mot kemiska vapen och Biovision foundations grundare Hans R. Herren från Schweiz, för sitt arbete för att trygga en hållbar och säker global livsmedeslproduktion.

– Årets pristagare slår vakt om grundläggande mänskliga värden. Deras arbeten visar oss tydligt att vi har både kunskap och verktyg för att göra oss av med massförstörelsevapen, förverkliga de mänskliga rättigheterna, stoppa våldet mot kvinnor i östra Kongo och trygga matförsörjningen genom ekologiskt jordbruk, säger Ole von Uexkull, chef för Right livelihood award stiftelsen, i ett uttalande.

Prissumman på två miljoner svenska kronor delas ut i riksdagshuset den 2 december.

Fakta: 

Right Livelihood-priset

  • Right Livelihood-priset grundades 1980 och delas varje år ut i Sveriges riksdag ”för att hedra och stödja dem som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar”.
  • Jakob von Uexkull, tysk-svensk filatelist, sålde sitt företag för att få en grundplåt till finansieringen av priset. Sedan dess finansieras det av enskilda, privata givare.
  • I år nominerades 94 kandidater från 48 länder. Från och med i dag finns det 153 Right Livelihood-pristagare från 64 länder.

Källa: Right Livelihood Award Stiftelsen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny massaktion mot tyska kolgruvor

Nästa vecka är det återigen dags för massaktionen Ende Gelände som samlar miljöaktivister från hela Europa som ska sätta de tyska kolgruvorna i blockad.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu