• Mexikanska filmen El premio inviger kultur och filmfestivalen Latinamerika i Fokus på måndag.
  • Skräckfilmen Dark Touch visas på Fantastisk Filmfestival i Lund på torsdag.
  • EL misterio de las lagunas, en dokumentärfilm från Venezuela, visas på Latinamerika i Fokus.
Skånes Fria

Veckans fantastiska filmfestivaler

I veckan arrangeras två festivaler i Skåne som vill ge publiken en chans att se annat än amerikansk storfilm på bio. Först ut är tiodagarsfestivalen Fantastisk Filmfestival i Lund som visar sciencefiction, fantasy och skräckfilmer. Under veckan börjar också Latinamerika i Fokus med visningar både i Malmö och Lund.

Den nittonde upplagan av Fantastisk Filmfestival drog i gång redan i torsdags med öppningsfilmen The World’s End.

– Det är tredje delen i cornettotrilogin som startade med Shaun of the Dead som var zombieparodi och fortsatte med Hot Fuzz som var buddy-cop parodi och nu har de fortsatt med sci-fi genren, säger festivalchefen Johan Barrander.

Filmen speglar det brittiska temat på årets festival.

Förutom filmvisningar blir det på måndag och tisdag seminariedagar för filmbranschen dit även allmänheten är välkommen. Viscera, en amerikansk organisation med kvinnliga skräckfilmsskapare, som har upprättat ett filmbibliotek med filmer av kvinnliga regissörer, håller ett seminarium med bland annat organisationens grundare Shannon Lark.

Bland Johan Barranders favoriter finns skräckfilmen Dark Touch som visas på biograf Kino på torsdag.

– Det är en fantastiskt bra skräckfilm om hämnden och dess konsekvenser, om hur barn tar till sig vuxnas handlingar. Den är extremt otäck och välgjord.

Festivalen avslutas lördagen den 5 oktober med The Congress, en film av Ari Folman, regissören till Waltz with Bashir.

– Det är en blandning av spelfilm och animerad film som handlar om hur skådespelare i Hollywood är en slit- och slängvara, säger Johan Barrander.

På måndag drar film- och kulturfestivalen Latinamerika i Fokus igång i Malmö. När festivalen startade för tio år sedan var syftet att motverka den ensidiga bilden av Latinamerika som arrangörerna menar ges i media.

– Det rapporteras om naturkatastrofer och stora händelser som när Evo Morales blev president. Vi försöker nyansera den bilden. Och latinamerikansk film har slagit sig fram på stora festivaler sedan dess, säger festivalgeneralen Elena Gutiérrez.

Under festivalen, som visar filmer i både Malmö och Lund, ordnas även ett antal seminarier. Bland dem en föreläsning om land grabbing med ekonomen Kenneth Hermele den 2 oktober på Moriskan. Lördagen den 5 oktober presenterar Diana Mulinari ett filmpaketet om kvinnors situation i latinamerika. Då visas kortfilmerna Anna fyller fjorton som tar upp barnäktenskap i Guatemala, Hon är jag om sexuella trackasserier och La música silenciada, om det första kvinnliga rockbandet i Mexiko på 1950-talet.

En retroperspektiv utställning med afisher av malmökonstnären Pepe Viñoles ställs ut på Spegeln under festivalen.

– Vi vill visa på den latinamerikanska närvaron i Sverige, vad som har kommit ur tragedin i Chile för 40 år sedan, säger Elena Gutiérrez.

Bland festivalgeneralens favoriter finns invigningsfilmen El Premio av Paula Markovitch.

– Den baseras på regissörens egna upplevelser av att fly från Argentina. Man ser hur ett barn drabbas av situationen när en familj måste gömma sig. Det är dessutom ett fantastiskt skådespeleri och filmen har vunnit många festivalpriser.

– Jag vill också tipsa om dokumentären Hart of Sky, Heart of Earth. Den tar upp mayafolkets underlägsenhet mot gruvföretagen och omvärldens rasism på ett mycket fint sätt.

Fakta: 

Fantastisk Filmfestival arrangeras i Lund 26 september–5 oktober – se programmet här.

Latinamerika i Fokus pågår i Malmö 30 september–6 oktober och i Lund 11–13 oktober – se programmet här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så blir filmfestivalen

...Git Scheynius, festivalchef för Stockholms filmfestival som drar igång på onsdag den 9 november och pågår till den 20:e.

Stockholms Fria

Stjärnlaget hotas av nedläggning

Angered United är filmen om fotbollslaget som klättrade i seriesystemet från division fem till division två på kortast möjliga tid. Men trots framgångssagan hotas nu laget av nedläggning.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu