• Under artistnamnet Killah P var Pavlos Fyssas aktiv i Atens antirasistiska hiphoprörelse sedan slutet av 1990-talet.
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
  • Ingen bildtext
Fria Tidningen

Mord på grekisk rappare väcker starka känslor

Mordet på den antifascistiske rapparen Pavlov Fyssas har väckt starka känslor och omfattande protester i Grekland. Gärningsmannen har pekats ut som medlem av nazistpartiet Gyllene gryning.

Den 34-årige Pavlos Fyssas attackerades sent på tisdagskvällen av en grupp nynazister i hamnområdet Pireus i Aten. Fyssas och tre vänner tittade på en fotbollsmatch på ett kafé när de konfronterades av en grupp män som var enhetligt klädda i svarta tröjor och kamouflagemönstrade byxor, enligt vittnesuppgifter. Männen misstänks ha varit medlemmar i den nynazistiska organisationen Gyllene gryning.

Fyssas och hans vänner lyckades ta sig ut från kaféet, men deras flyktväg blockerades av en bil. Föraren ska då ha klivit ur bilen och huggit Fyssas i bröstet. Pavlos Fyssas avled på sjukhus tidigt på onsdagsmorgonen.

En 45-årig man greps av polisen i anslutning till dådet. Han ska i förhör ha erkänt överfallet på Fyssas och uppger också att han är medlem i Gyllene gryning. Han kommer att höras av en åklagare under lördagen.

Under onsdagen genomsökte den grekiska polisen Gyllene grynings huvudlokaler i Aten. En ledande medlem ur Pireus lokala avdelning av organisationen har efter detta gripits för olaga vapeninnehav.

Mordet har fördömts av aktörer inom hela det grekiska politiska spektrumet. Flera politiska partier har krävt att krafttag ska tas mot Greklands högerextrema grupper. Även Gyllene gryning har fördömt dådet i ett uttalande och anklagar sina politiska motståndare för att använda en tragisk händelse som politiskt slagträ.

Pavlos Fyssas var en aktiv antifascist och hiphop-musiker som bland annat arrangerade konserter mot fascism i Aten. Han var känd under sitt artistnamn Killah P och efter mordet har beklagande meddelanden strömmat in på hans Facebook-sida.

Natten till onsdagen satt Artemis Pierratou klistrad vid sin dator i Göteborg och följde med förtvivlan nyhetsrapporteringen från Grekland. När det framkom att det var hennes vän Pavlos som blivit dödad ville hon först inte tro vad hon läste.

– Det tog lång tid innan det läckte ut ett namn och till en början var namnet fel, jag fick ringa ner till en journalist i Grekland och dubbelkolla, säger hon.

Artemis Pierratou berättar att Fyssas höll på med projektet ”Hiphop for a reason” – en serie spelningar med syfte att samla in pengar till hemlösa och fattiga. Alla på plats betalade fem euro i inträde, även artisterna. När hon senast träffade honom hyste han drömmar om att starta en samlingsplats för kultur som även skulle kunna fungera som en fristad för Atens hemlösa.

– Ingen hade något dåligt att säga om Pavlos, inte ens i en musikgenre som går ut så mycket på att snacka skit om varandra. Han var alltid den som strävade mot ett högre mål, en bättre värld, säger Artemis Pierratou.

På onsdagskvällen demonstrerade tusentals människor runt om i Grekland mot dådet. Folksamlingarna rörde sig på många ställen mot Gyllene grynings lokaler under rop om hämnd. Flera av demonstrationerna bemöttes med tårgas, vattenkanoner och chockgranater från polisen i försök att skingra massorna. Enligt grekisk polis har ett 130-tal omhändertagits och 34 gripits i samband med demonstrationerna i Aten. En demonstrant ska enligt uppgifter ha förlorat ett öga då han träffades i ansiktet av en tårgasgranat.

Artemis Pierratou är inte förvånad över de starka reaktionerna.

– Även folk utanför de vanliga rörelserna engagerar sig nu. Folk är riktigt förbannade, säger hon.

I torsdags begravdes Pavalos Fyssas i Schistoskyrkogården i utkanten av Aten. Samtidigt fortsatte demonstrationerna i 25 olika städer runt om i Europa på kvällen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Paradigmskifte eller kosmetisk förändring?

De grekiska nazisternas våld kan förändra det politiska landskapet, skriver Antonis Vradis i en kommentar om följderna av mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas.

Fria Tidningen

Motstånd och skymning i Aten

I skuggen av den ekonomiska krisen växer fascismen sig allt starkare i Grekland. Simon Felix Adler rapporterar från Aten.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu