• Ur Flykten av Mia Hellquist Forss.
  • – Det finns många barn som delar erfarenhet med barnen i Flykten. Boken är till för dem men också för de som inte varit på flykt. Jag vill öka förståelsen för människor som tvingas fly, säger Mia Hellquist Forss.
Skånes Fria

Ny bilderbok om att fly sitt hemland

Många barn har tvingats fly från sina hemländer men det saknas bilderböcker som tar upp ämnet, konstaterade författaren och illustratören Mia Hellquist Forss. Nu ger hon ut Flykten – en bok om att tvingas lämna allt.

– Jag känner rasismen och intoleransen som växer i samhället. Det är svårt att påverka vuxnas åsikter men barn är öppna på ett annat sätt, säger Mia Hellquist Forss.

I Flykten får vi följa Jonas som lever ett helt vanligt liv tillsammans med sina kompisar och sin familj. Men en natt blir han plötsligt väckt och måste följa med sina föräldrar på en lång resa bort. Resan tar familjen till Sverige där de tillslut hamnar på en flyktingförläggning i Skåne.

– Den utspelar sig till en början i ett okänt land. Alla barn ska kunna identifiera sig med Jonas, oavsett om de varit med om något liknande eller inte, så jag har utelämnat detaljer. Jag vill inte exotifiera flyktingar och flykten, utan ta bort känslan av vi och dem.

Mia Hellquist Forss har tidigare gett ut tre böcker i serien Peggy & Molly. Flykten har arbetats fram tillsammans med pedagoger på en förskola i Malmö, där många barn har erfarenheter av att ha flytt, och är tänkt att fungera som pedagogiskt material på förskolor.

– Det är ingen bok man läser som kvällssaga, den behöver tid för samtal efteråt. Det kan vara med en vuxen hemma eller med personal. Alla barnböcker behöver inte vara mys-litteratur, säger Mia Hellquist Forss.

Flykten finns än så länge endast som e-bok i pdf-format och ges ut av Pupill förlag. Planen är att inom kort översätta boken till arabiska.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Klasskamp för skolbarn

I höstens föreställning 95 procent är ett totalt j***a mörker skildrar Teater 23 barnfattigdomens konsekvenser.

Skånes Fria

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

Sommarkul på bondgård

På Stättareds 4H-gård utanför Kungsbacka får barn och unga lära sig om djur och natur.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu