• Att Gyllene gryning tvingas rensa ut sina värsta kriminella element innebär inte att Nazistpartiet försvinner från den politiska arenan, skriver Antonis Vradis.
Fria Tidningen

Paradigmskifte eller kosmetisk förändring?

Mordet på Pavlov Fyssas kommer att förändra det grekiska politiska landskapet. Men kanske inte på det sätt många hoppas, skriver Antonis Vradis i en kommentar.

Mordet på den antifascistiske rapparen Pavlos Fyssas i arbetarklasstadsdelen Keratsini, av en 45-årig medlem av Gyllene Gryning, blev ytterligare en brutal episod i vad som ser ut som ett medvetet försök av den nazistiska ligan att bygga upp spänningar och våld.

I månader har Gyllene Gryning varit inblandade i utbredda attacker mot flyktingar och migranter i Aten och resten av Grekland. Men de senaste veckorna har de gett sig ut på oprövat vatten. Den 12 september attackerade ett 30-tal nazister en grupp kommunister från KKE-partiet som delade ut flygblad i ett av sina starkaste fästen, stadsdelen Perama i Aten. Bara fem dagar senare knivhöggs Fyssas till döds.

Inom några timmar lovade ministern för allmän ordning, Nikos Dendias, att Gyllene Gryning nu kommer att stämplas som en ”kriminell organisation.” Men denna juridiska justeringen är långitfrån ett löfte att ”förbjuda” Gyllene Grining, som mycket av den internationella pressen hyllat det som.

Atmosfären på gatorna – som den upplevdes i demonstrationen mot mordet i Keratsini på onsdagskvällen – var långtifrån jubilatorisk. Demonstrationens storlek och intensitet var överväldigande. Det här har redan utvecklats till den största anti-auktoritära mobiliseringen i landet sedan 2008. Demonstrationer ägde rum i fler än tjugo städer både på onsdagen och torsdagen.

De flesta av de som tog till gatorna har inga skäl att lita på minster Dendias avsikter. Det här är trots allt samma regering som drivit igenom en allt hårdare politik mot migranter och upptrappad repression, som varit mer effektivt än vad gatuhuliganerna i Gyllene Gryning kunde ha hoppats på. Frågan på allas läppar är nu vad som motiverar Dendias. Svaret kan ligga i den senaste tiden uttalanden av framträdande mediekommentatorer som föreslagit att ett ”bättre” Gyllene Gryning kan bli en pålitlig regeringspartner.

Om nazisternas värsta huliganer rensas ut på grund av vreden efter mordet, så betyder det inte att nazisterna kommer att försvinna från det offentliga livet. Tvärtom kan en sådan utrensning bana väg för rörelsens ledare in i politikens finrum. Ironiskt nog kan Gyllene Grynings senaste knivhugg bli vägskälet som för partiet in i regeringen.

Fakta: 

Antonis Vradis driver bloggen Occupied London (http://blog.occupiedlondon.org) och sajten Crisis Scape (http://map.crisis-scape.net) som kartlägger våldsamma attacker mot migranter i Aten.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Motstånd och skymning i Aten

I skuggen av den ekonomiska krisen växer fascismen sig allt starkare i Grekland. Simon Felix Adler rapporterar från Aten.

Fria Tidningen

"Den politiska klassen har kastats ut"

En politisk härdsmälta – så beskrivs resultatet i söndagens parlamentsval i Grekland, där den radikala vänstern gick kraftigt framåt och nazister tog plats i parlamentet. Orsaken är makthavarnas ”spektakulära misslyckande” att hantera den ekonomiska krisen, menar ekonomen Yanis Varoufakis.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu