Manifestation för välfärd i Göteborg | Fria.Nu
  • Ingen bildtext
Göteborgs Fria

Manifestation för välfärd i Göteborg

På lördag hålls landsomfattande manifestationer mot nedskärningar och vinster i välfärden. En ny undersökning visar att en majoritet av invånarna i Sverige vill förbjuda vinsterna.

En av talarna under manifestationen i Göteborg är sjuksköterskan Cie Rosenqvist, som även är med i GFT:s Fria Panelen.

– Vi går på knäna och våra politiker är de som äventyrar patientsäkerheten, säger sjuksköterskan Cie Rosenqvist.

Hon tog initiativ till löneupproret ”Inte under 24 000” i Göteborg och är även med i GFT:s Fria Panelen, som besvarar aktuella frågor varje vecka.

– Som sjuksköterska inom landstinget vill jag visa för allmänhet och kollegor att vi sjuksköterskor också har röster starka nog att höras. Det är vår uppgift att föra ut bristerna i ljuset, fortsätter Cie Rosenqvist.

På lördag kommer hon att tala under Folkkampanj för gemensam välfärds manifestation mot nedskärningar och mot vinster i välfärden, som hålls på Gustav Adolfs torg.

Enligt en undersökning som GP har beställt från Sifo är de flesta i Sverige, precis som Folkkampanjen, emot vinster i välfärden. Tusen personer fick ta ställning till påståendet "Vinst skall inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg". 58 procent svarade att det är ett bra eller mycket bra förslag, 23 procent tycker att det är ganska dåligt eller mycket dåligt, 14 procent svarade att det varken är bra eller dåligt och sex procent hade ingen uppfattning. Bland borgerliga sympatisöreranser 49 procent att förbud mot vinster i välfärden är ett ganska bra eller mycket bra förslag medan 31 procent anser att det är ganska eller mycket dåligt. Bland rödgröna sympatisörer vill hela 67 procent förbjuda välfärdsvinster.

Folkkampanj för gemensam välfärd är partipolitiskt oberoende och startade i vintras av en sammanslutning av nätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö som alla jobbat för välfärd.

Under manifestationen i Göteborg kommer bland annat lärare, stödassistenter och föräldrar att tala. Dessutom uppträder Claes Malmberg och Jens Lekman. En av talarna Simon Larsson, AT-läkare på Sahlgrenska.

– Jag vill dela med mig av den vardag som blir konsekvensen av att vinsterna privatiseras och förlusterna socialiseras, säger han i ett pressmeddelande.

Fakta: 

Manifestationen startar kl 14 lördagen den 21 september.

Liknande opinionsmöten hålls samtidigt i bland annat Umeå, Stockholm och Malmö.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu