ETC går mot "dagstidning" | Fria.Nu
  • Redaktionschef Andreas Gustavsson hoppas att ETC-satsningen ska stärka journalistiken.
Fria Tidningen

ETC går mot "dagstidning"

Från januari ger ETC ut en ”dagstidning” – eller sex olika tidningar, med olika prägel, på varsin veckodag. Tanken är att vara ett tydligt rödgrönt alternativ med relevant nyhetsjournalistik.

Från och med den 13 januari ger ETC ut en ”dagstidning”. Fast ändå inte. Det handlar inte om en tidning, utan om sex olika tidningar som görs av sex oberoende redaktioner på olika platser i Sverige. Tidningarna ges ut redan i dag, de behåller sina namn men får nya utgivningsdagar. Läsaren får en tidning varje dag utom söndag.

– Det blir sex separata tidningar som man kan bygga sitt eget paket av, berättar redaktionschef Andreas Gustavsson.

Det innebär att den som tar hela paketet – ”dagstidningen” – får olika ledare varje dag, olika prioriteringar och lokalt material från olika delar av landet. Men det finns en röd tråd.

– Varje gång vi startat en ny tidning har vi varit tydliga med att det är en frihetlig socialistisk röst med ett tydligt grönt perspektiv. Det är ryggraden. Sedan har tidningarna tagit olika uttryck beroende på journalisterna och vilka frågor som bevakas.

Utmaningen blir att få prenumeranten från Stockholm att vilja läsa nyheter från Göteborg och vice versa. Andreas Gustavsson menar att de lokala tidningarna redan i dag rapporterar om riksintressanta nyheter.

– Oavsett om det handlar om en katastrofal sjukvårdssituation i Skåne eller om skjutningarna i Göteborg så kan det ha ett riksintresse. Det kallas lokal journalistik bara för att det sker utanför Stockholm.

Att hitta relevant journalistik för människor i hela landet kommer man dock att få jobba vidare med. Det handlar om att börja se på tidningarna på ett nytt sätt och utveckla journalistiken, menar Andreas Gustavsson.

– Det är väldigt viktigt att vi den 13 januari kan redovisa att det skett en förändring. Vi inser att det finns ett pedagogiskt problem. Under hösten ska vi förtydliga hur det fungerar. ETC Stockholm byter utgivningsdag till onsdag redan då, så att läsarna får känslan av ett mer aktuellt flöde.

Med lån från läsare har ETC fått ihop 4,9 miljoner kronor till den nya satsningen. Pengarna ska användas till bland annat projektering, marknadsföring, redaktionell förstärkning och digital omställning. Men det är prenumeranterna som bär upp tidningarna, vid sidan om presstödet.

Målet är 5 000 prenumeranter per tidning 2014. Det är ett högt uppsatt mål. I dag når bara en av tidningarna målet. En del har inte så långt kvar, andra måste få ihop flera tusen nya prenumeranter.

– Om vi klarar 5 000 i snitt 2014 så har vi byggt ett paket som är hållbart, säger Andreas Gustavsson. Visst, det kan bli så att någon tidning inte klarar det. Men vi budgeterar för att alla ska göra det.

Men tror du att presstödsnämnden köper er modell? Blir inte alla era sex tidningar egentligen en och samma när de marknadsförs som dagstidning?

– Jag förstår att presstödsnämnden kommer att ställa frågor, men vi är tydliga med att det är sex separata tidningar med självständiga redaktioner. Jag tycker inte heller att vi marknadsför dem som en tidning. Vi har inlett en dialog med presstödsnämnden som jag tycker är konstruktiv, säger Andreas Gustavsson.

I dag har drygt 700 personer tecknat helårsprenumeration på hela paketet, det vill säga samtliga sex titlar. Man kan också välja att få tidningar exempelvis endast tre dagar i veckan.

Övervägde ni aldrig att samarbeta med andra vänstertidningar, för att istället erbjuda ett paket med dem?

– Idén att alla vänsteraktörer ska samarbeta kommer upp då och då, men för mig är det en fråga om mångfald. Den svenska vänstern i bred bemärkelse är en så mångfacetterad rörelse, jag fattar inte varför vi skulle inordna oss under samma paraply. Samarbeta mer borde vi däremot göra.

En ”socialistisk megafon” kallar Johan Ehrenberg den nya satsningen. DN fast tvärtom?

– Haha, det är en bra tagline. Att erbjuda alternativ till vänster är en sak, men folk ställer krav på sin tidning som går bortom ideologi. Till exempel kvalitet på nyhetsjournalistiken. Nu är det upp till bevis. När vi kommer ut varje dag måste vi bli mer relevanta och aktuella.

Fakta: 

ETC-satsningen

• Från och med 13 januari 2014 kommer det en tidning från ETC Förlag varje dag utom söndag: Dagens ETC (måndag), ETC Örebro (tisdag), ETC Stockholm (onsdag), ETC Malmö (torsdag) och ETC (helg). ETC Bergslagen och Smålands Folkblad är utanför satsningen och ska komma ut som vanligt, på fredagar.

• ETC ska renodlas som nyhetsdriven reportagetidning. Dagens ETC ska bredda sin rapportering från landets norra delar.

• Prenumeranter kan teckna prenumeration på alla tidningar, eller på en eller flera. Helårsprenumeration på alla kostar 2 580 kronor.

• Satsningen har möjliggjorts genom läsarlån på hittills 4,9 miljoner kronor.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Krönika: Thatchers arv lever vidare i Sverige

Medan delar av vänstern firar Thatchers död fortsätter den fria marknadens obrutna revolution. Sverige har till och med gått längre än Storbritannien i vissa avseenden, skriver Kristian Borg.

Fria Tidningen

Krönika: Den finska erfarenheten värker

Hundratusentals finnar invandrade till Sverige från 60-talet och framåt. En del återvände men många blev kvar. Kristian Borg tecknar en personlig bild av den sverigefinska erfarenheten, inspirerad av bioaktuella Ingen riktig finne.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu