Kraftig kritik mot nytt vargförslag | Fria.Nu
  • Regeringen förslag om nya mål för rovdjursförvaltningen väcker kritik.
Fria Tidningen

Kraftig kritik mot nytt vargförslag

270 vargar räcker för att uppnå gynnsam bevarandestatus. Det slår regeringen fast i ett förslag till ny rovdjurspolitik.

I torsdags presenterade regeringen ett nytt förslag till framtida rovdjurspolitik. Bland annat ska förvaltningen ta större hänsyn till privatpersoner och företagare i rovdjursområdena och regeringen vill delegera besluten om jakt till länen. Men det som har fått kritiker att reagera är regeringens förslag på referensvärden för den svenska rovdjursstammen, som inte får understigas för att en gynnsam bevarandestatus ska kunna bibehållas. Enligt förslaget ska vargstammen ligga på 170–270 individer och den svenska björnstammen på 1000–1400 individer.

– De öppnar för att halvera vargstammen och björnstammen vilket är väldigt grova förslag. När det gäller varg så drar man ner det till den nivå som fick EU-kommissionen att inleda en rättsprocess mot Sverige, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I dag uppgår den svenska vargstammen till 350 individer vilket innebär att regeringen öppnar upp för att fler vargar kan skjutas.

– Vi behöver lätta på trycket i områden där koncentrationerna av rovdjur är starka, sa miljöminister Lena Ek (C) under en presskonferens, som kommentar på frågan om det nu ska skjutas 200 vargar i Sverige.

Hon menar att förslagen är väl underbyggda och bygger på ett stort antal vetenskapliga rapporter.

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF håller inte med. De kommer så snart som möjligt att kontakta EU-kommissionen, som tidigare har hotat att dra Sverige inför EU-domstolen på grund av sin vargpolitik. Mikael Karlsson tror inte att kommissionen kommer agera så länge propositionen inte har omsatts i konkreta beslut. Däremot pekar han på att kommissionen tidigare har varnat Sverige för att genomföra licensjakt på varg.

– Sedan om det blir licensjakt kan vi använda oss av svenska domstolar och överklaga jakten.

Regeringens proposition lämnas nu över till riksdagen för beslut senare under hösten. Även där väntas den möta motstånd. ”Alliansens förslag är ett dråpslag mot den svenska rovdjurspolitiken”, kommenterar Miljöpartiet.

Fakta: 

Föreslagna nivåer för rovdjursstammen

Regeringens förslag på de intervall som anger hur många rovdjur det ska vara av de olika arterna samt den senaste inventeringen av rovdjursstammarna, inom parentes:

Varg: 170–270 (cirka 350)

Björn: 1100–1400 (cirka 3300)

Järv: 500–600 (cirka 750)

Lo: 700–1000 (cirka 1650)

Kungsörn: 150 häckande par (209)

Annons

Rekommenderade artiklar

Skyddsjakt ingen lösning på vargkrisen

Fårägare i Skåne har börjat vända sig mot vargen. Men någon långsiktig lösning på problemet ser inte länsstyrelsens rovdjurshandläggare Bertil Nilsson. Varken med skyddsjakt eller mindre vargstam.

Skånes Fria

Hon vaktar fåren varje natt

Varje gryning och varje skymning vakar Helena Ullmark över sina 20 tackor och 30 lamm. Oron, säger hon, är konstant.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu