• Att kontrollanter stormar in på spårvagnen kan utlösa trauman. I veckan återinförde Västtrafik de kritiserade hållplatskontrollerna.
Göteborgs Fria

Storkontroller kan utlösa trauman

Spårvagnen stannar plötsligt och in genom dörrarna kommer ett antal uniformsklädda kontrollanter. Obehagligt, tycker ganska många. Men för vissa är det värre än så.

Efter ett uppehåll på ungefär ett och ett halvt år börjar Västtrafik återigen att använda sig av hållplatskontroller. Då stannas spårvagnen eller bussen och alla resenärers färdbevis kontrolleras. Rutinen har fått kritik då våldsamma ingripanden har uppmärksammats. För människor med trauman i bagaget, till exempel asylsökande, kan det innebära en plågsam flytt till en annan verklighet.

Christina Hagelthorn är psykoterapeut och arbetar på Rosengrens Brygga, en ideell förening som bland annat erbjuder samtalsterapi för asylsökande och flyktingar med nya uppehållstillstånd.

– När man har blivit utsatt för posttraumatisk stress har hjärnan kopplat på ett larmsystem, vad som helst som kan vara ett hot får larmet att gå igång, säger hon medan telefonen på kontoret börjar ringa.

– Bara det där till exempel, många som sitter här kan bli rädda för signalen.

Christina Hagelthorn har genom sitt arbete bland andra mött många från Mellanöstern som har blivit gripna och fängslade i sina hemländer. Och det finns liknelser att göra med känslan vid en hållplatskontroll.

– Att befinna sig i ett stängt område när det kommer flera i auktoritetsställning och kontrollerar en kan vara väldigt plågsamt. Det kan utlösa att en redan traumatiserad person går in i en annan verklighet.

I värsta fall kan det utlösa vad Christina Hagelthorn kallar ett andra trauma, ovanpå det tidigare trauma som många bär på. Och det behöver inte vara så att det märks direkt och att människor faller ihop skrikande och gråtande.

– Det kan bli många sömnlösa nätter. Det första som blir skadat är sömnen och då orkar man inte ta sig någonstans, man kan få vakendrömmar och familjerelationer blir ofta lidande.

Västtrafik vill i skrivande stund inte ge några kommentarer om hållsplatskontrollerna, men skriver i ett pressmeddelande att "Västtrafik tillsammans med sina kontrollanter har jobbat med ett nytt arbetssätt för att kontrollerna ska tas emot så bra som möjligt av resenärerna". Men Christina Hagelthorn är ändå kritisk mot rutinen kring hållsplatskontroller.

– Jag tycker att man kan fråga sig om det är värt de där 20 kronorna om någon eventuellt har plankat eller om man bara ska låta det vara för att inte riskera att skada människor.

Fakta: 

Hållplatskontroller återinförs

De i folkmun kallade storkontrollerna återinförs den 12 september.

Kontrollerna ska nu genomföras 1-2 gånger i veckan.

Enligt Västtrafiks egen statistik är 39 procent av resenärerna negativa till storkontrollerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

13 månader med trängselskatt har gett effekt

Ökat resande med kollektivtrafik, bättre luftkvalitet och minskad biltrafik är några av effekterna av det dryga året med trängselskatt. Men inte överallt – i Backa där trängselskatten har varit kritiserad körs mer bil än innan för att uträtta vardagsärenden.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu