Mångsidiga Anna månadens skald | Fria.Nu

LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Kultur
Mariann Andersson

  • Anna Nygren i en klänning av kaffepaket.
Läsarnas Fria

Mångsidiga Anna månadens skald

Anna Nygren från Kimstad har utsetts till november månads skald av förlaget Alida bok. Den vinnande dikten, kallad Glittrigt presentpapper, tolkar livströtthet med bitter ironi. Dikten är fylld av höstmelankoli, men också av humor.

Anna Nygren är 19 år och studerar tyska och franska på Linköpings universitet. Hon har en ovanlig hobby. Hon syr väskor och klänningar av gamla kaffepaket.

– Jag började i nian i grundskolan. En lärare uppmuntrade mig. Många gillade mina väskor av kaffepaket. Nu syr jag väskor och säljer för 75–150 kronor, beroende på storlek. Det är miljövänligt också eftersom allt är återvunnet material, berättar hon.

– Men klänningarna har jag sytt mest för skoj skull. Dom är inte så användbara. Ganska stela och eftersom materialet inte andas blir man svettig.

Förutom sömnaden skriver Anna Nygren mycket. Hon tycker också om att teckna.

– Min dröm är att få arbeta som författare och illustratör, säger Anna, som också dansar och spelar tvärflöjt, gitarr och piano.

Du är så ung och skriver ändå en dikt om livsleda. Har du funderat på att ta ditt liv?

– Nej, det har jag inte. Men många gånger har jag känt mig som personen i dikten, annorlunda. Att jag inte passar in i omgivningen.

– Ofta känner jag mig som om jag vore två helt olika Anna. En som gör en massa roliga saker, skrattar och är full av idéer och pigg på det mesta. Den andra Anna kommer fram när jag skriver.

Dikten kan läsas på förlagets hemsida: alidabok.net

 

 

Annons

Rekommenderade artiklar

Från hjälpklass till mästerskap

Bengt Åberg var pojken som hade det svårt i skolan, fick knega på i de sämsta av jobb, vara glad om han ens fick ett arbete. Men Bengt skulle ta revansch. Så småningom vann han en position som en av Norrlands mera framstående målare. Stig Åke Stålnacke tecknar ett varmt porträtt av en sällsam konstnär och hans måleri.

Läsarnas Fria

Möte med en mångsidig konstnär

Utställningen Förvandlingar & flöden öppnade med en vernissage på biblioteket i Öjebyn strax utanför Piteå lördagen den 3 oktober. I anslutning till detta fick jag en pratstund med den utställande konstnären Berit Gabrielsson.

Läsarnas Fria

Sentida sånger om omsorg

Jag har börjat inse – eller upptäcka – att mångt som är viktigt kommer sent till mig. Jag menar, jag fattar först när andra redan vet vad saker och ting handlar om.

Läsarnas Fria

Nerkokat destillat av rootsmusik

Vår återkommande musikskribent Bengt O Tedeborg är tillbaka med nya recensioner av countryskivor och även utgivningar inom angränsande musikgenrer. Han finner blues, rock och jazz där varje ton är vägd på guldvåg.

Läsarnas Fria

© 2019 Fria.Nu