LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Inrikes
Gustav Grändeby

Läsarnas Fria

Levande innerstad med rabattkuponger?

DN skrev onsdagen den 30 april om det nya affärsnätverket VivaVille som värvat 300 mindre företag innanför tullarna I Stockholm, som motreaktion till köpcentrummen i staden. Nätverket kommer att ge rabatt till alla som handlar, äter och roar sig på affärerna och krogarna. Grundarna Peter Ekmark och Claes Dahléns syfte är att behålla mångfalden av butiker och skapa en levande innerstad.

Göran Folin är presskontakt på miljö- och alternativrörelsen Alternativ stad, som också verkar för ett levande Stockholm.

Hur ser en levande innerstad ut för er?
Vi jobbar för levande stadsbygder och det innefattar inte bara innerstaden utan också närmiljön i förorterna. Sedan tycker vi att handelns betydelse i staden är viktig, men staden måste byggas kring andra värden än bara kommersiella.

Vad för slags värden?

En motvikt till det kommersiella. Vi vill att det ska finnas utrymme för offentliga samtal och samlingslokaler där folk kan träffas utan att nödvändigtvis handla något. Vi har exempelvis under fyra säsonger träffats på Café Edenborg i Gamla stan, där både medlemmar och folk utifrån diskuterar frågor som har med staden att göra. Med fler sådana ställen skulle vi skapa en mer levande offentlighet.

Vad tycker ni om VivaVille’s initiativ?
Rent allmänt är det ett bra initiativ eftersom det gynnar mindre butiker och företag, det är bra för stadsmiljön.

Vad tycker ni om att brittiska Boultbee bygger och tar över köpcentrummen i Stockholm?
Ja, dem har vi ett jäkla snett öga till. De utarmar stadsmiljön och gatulivet samtidigt som de tar ut sådana hiskeliga hyror att bara de stora företagen med hög avkastning klarar sig kvar. Tyvärr försöker de också utarma yttrandefriheten. När köpcentrumen ägdes av kommunen kunde man ordna sång, musik och föra diskussioner med stockholmarna i galleriorna. Men alla sådana aktiviteter försöker företaget stoppa, trots att köpcentrummen enligt vår grundlag klassas som allmän plats.

Vad är er hjärtefråga just nu?
Främst är det två frågor. Dels är det att stoppa Förbifart Stockholm som ur miljösynpunkt är väldigt dåligt, det är pengar som borde satsas på kollektivtrafiken i stället. Och dels är det att stoppa planerna på att göra en köpgalleria av Sergels Torg och glasa in det. Det är en viktig arena för demonstrationer, och ur demokratisynpunkt är det väldigt viktigt att vi får behålla Sergels Torg som det är.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tack alla skribenter!

Som de flesta av er redan vet läggs Läsarnas Fria Tidning ner till årsskiftet. Som vi informerat om tidigare kommer vi att starta en ny tidning, Landet Runt, där medborgarjournalistik blandas med mer traditionell journalistik.

Läsarnas Fria

Barnens jullunch i Luleå räddad

I förra veckan skrev Läsarnas Fria Tidning om hur Luleå kommun, skulle spara in på barnens jullunch på grund av budgetunderskott.

Läsarnas Fria

Luleå kommun slopar barnens jullunch

Eleverna i Luleås skolor får ingen jullunch i år. Det har kommunens skolförvaltning beslutat. Ökade livsmedelspriser och underskott i kommunens budget är skälen till att den populära aktiviteten dras in.

Läsarnas Fria

Amnesty tog revansch i årets Regnbågsparad

Skånes egen pride, den så kallade Regnbågsfestivalen, avslutades som vanligt storslaget med den årliga paraden. Allt från poliser till hardqueers var representerat i tåget som färgade Malmös gator under lördagen. Så även Amnesty som tog revansch från förra årets svaga uppslutning. Tillströmningen ökade med flera hundra procent och banderoller och målade lakan syntes. Så även plakat med budskapet ”Gay rights are human rights”.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu